Η αγωγή (αδικοπραξίας) έχει κατατεθεί διά του δικηγόρου κ. Κώστα Διακονή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα (20 Σεπτεμβρίου 2021).

Σύμφωνα με αυτή, η σύζυγος του άτυχου 68χρονου ζητάει να της καταβάλλουν 200.000 ευρώ έκαστος, δηλαδή ο 29χρονος δράστης, η μητέρα και ο πατέρας του ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που έχει υποστεί από τον τραγικό θάνατο του συζύγου της. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα. Ο 29χρονος είχε πάει στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος του 68χρονου και την ώρα εκείνη έφθασε και το θύμα. Ο δράστης βγήκε έξω από το κατάστημα και αφού συνομίλησαν για λίγο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, του επέφερε 9 μαχαιριές στην πλάτη και στον θώρακα!

Ο 68χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού όπου και εξέπνευσε, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Ο 29χρονος τράπηκε σε φυγή και αστυνομικοί του νησιού που κλήθηκαν στο περιστατικό τον καταδίωξαν. Ο δράστης έφθασε μέχρι το λιμάνι στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου και βούτηξε στη θάλασσα και κολυμπώντας κατέληξε σε κοντινή βραχονησίδα.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή του Λιμεναρχείου Καρπάθου, προσωπικό του οποίου κατάφερε τελικά στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 7 Ιουλίου να εντοπίσει και να συλλάβει τον 29χρονο στη βραχονησίδα.

Σημειώνεται ότι ο 29χρονος αντιμετωπίζει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία είχε εγκλειστεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα στο παρελθόν, ενώ ήταν και εξαρτημένος από ουσίες.

Κρίθηκε ένοχος

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, και με το οποίο ο 29χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάτι το οποίο είχε επισημανθεί από τους δικηγόρους της συζύγου του θύματος κ.κ. Κώστα Διακονή και Αχιλλέα Δασκαλάκη, ενώ η οικογένεια του κατηγορουμένου διά του δικηγόρου της κ. Νίκου Παπανικήτα είχε επισημάνει τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος καθώς και το γεγονός ότι έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν για τα προβλήματα αυτά.

Η δίκη του 29χρονου έγινε τον Οκτώβριο του 2020 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου το οποίο και αποφάσισε τον εγκλεισμό του 29χρονου σε ειδικό τμήμα Ψυχιατρικής Κλινικής στην Αθήνα για πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, δικαστές και ένορκοι συντασσόμενοι με την εισαγγελική πρόταση, αλλά και τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Νίκου Παπανικήτα, αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο την έλλειψη καταλογισμού στην πράξη του (34 Π.Κ.) και αποφάσισαν τον εγκλεισμό του 29χρονου σε ειδικό τμήμα της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Δαφνί στην Αθήνα προκειμένου εκεί να μπορέσει να παρακολουθήσει συστηματικά θεραπευτική αγωγή και να επανέλθει υγιής στην οικογένειά του και στο κοινωνικό σύνολο.

Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που υπήρχαν στη δικογραφία (μεταξύ των οποίων και τις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες) αλλά και αυτά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, όπως τις καταθέσεις μαρτύρων και της γιατρού που εξέτασε τον κατηγορούμενο. Η τελευταία μάλιστα δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο 29χρονος πάσχει από σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα τα οποία του δημιούργησαν παραισθήσεις.

Μάλιστα ερωτηθείς από την έδρα αν ο κατηγορούμενος γνώριζε την ώρα του εγκλήματος τι έκανε, η γιατρός απάντησε ότι «ήξερε πως σκότωνε αλλά δεν ήταν σε θέση να σταματήσει εξαιτίας των παραισθήσεων που είχε (είχε γενική αναισθησία)», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο 29χρονος απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του η οποία είπε ότι έγινε έχοντας καταναλώσει συγκεκριμένες ουσίες που του δημιούργησαν τις παραισθήσεις και οι οποίες δεν εντοπίστηκαν κατά τις αιματολογικές εξετάσεις που του έγιναν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγράφηκε και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και από τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, ο κατηγορούμενος αμέσως μετά την πράξη του σε βάρος του 68χρονου επιχειρηματία, επιχείρησε να βάλει τέρμα στη ζωή του και με το μαχαίρι που κρατούσε χτυπήθηκε τρεις φορές.

Πηγή: radiation gr