Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος εκπρόσωποντας το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝΔΩ ΑΕ.

Written by on 27/09/2021

29 Views

 

Με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Δίκτυο κατά
της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής βίας ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος εκπρόσωποντας το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝΔΩ ΑΕ παρέστη στις εκδηλώσεις για την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Κινηματοθεατρο Ροδον την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν:

• Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου

• Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
• Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου
• Κοινωνική Υπηρεσία Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
• Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
• Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
• Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου – Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
• Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε)
• Φιλότιμο Ίδρυμα
Αρωγοί Δικτύου:
• Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας
• Α ́ Δ/νση Αστυνομίας Δωδεκανήσου Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας.

Ο χαιρετισμος του Δημαρχου στην πολύ σημαντική από κοινωνικής πλευράς πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

“Καλησπέρα σας ,

Βρίσκομαι εδώ με τη διπλή μου ιδιότητα ως Δήμαρχος Χάλκης αλλά και ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε και δεσμεύομαι πως θα είμαστε παρόντες και θα στηρίξουμε το δίκτυο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με κάθε τρόπο.

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια που στο ακρότατο όριο της μπορεί να οδηγήσει σε γυναικοκτονία.

Δυστυχώς, είμαστε τόσο τραγικά και τοπικά, επίκαιροι με τη πρόσφατη γυναικοκτονία να βυθίζει στη θλίψη όλη την περιοχή μας και να μας αποδεικνύει πως το φαινόμενο είναι ανησυχητικά έκδηλο και στις δικές μας «μικρές και κλειστές» νησιωτικές κοινωνίες.
Κατά τη δραματική και για τη χώρα μας περίοδο της πανδημίας, η έμφυλη βία αναδείχτηκε ως μία από τις πιο τραγικές συνέπειες του κοινωνικού περιορισμού.

Η πολιτεία, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, όπως και οι υπερεθνικοί θεσμοί οφείλουν να είναι ενεργοί στην πρόληψη και καταπολέμηση των μορφών βίας αλλά και των διακρίσεων κατά των γυναικών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή, διασφαλίζοντας την πληρότητα αλλά και τη συνέχεια των σχετικών δράσεων.

Τα ριζωμένα έμφυλα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις αναφορικά με τις ικανότητες και τα δικαιώματά, η παράβλεψη των ατομικών διαφορών, η επιβάρυνση των γυναικών, τα πατριαρχικά ένστικτα της Ελληνικής κοινωνίας, οι σωρευτικές αντιλήψεις περί ικανότητας και ανικανότητας συντροφεύουν τις γυναίκες σε κάθε τους βήμα.

Το ζήτημα των κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών, πρέπει να μας αφορά όλους.
Γυναίκες και άνδρες έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα στη ζωή.
Όλο και πιο συχνά πλέον γνωστοποιείται η άσκηση έμφυλης βίας στις γυναίκες, είναι γένους θηλυκού, έχει ριζωμένα τα αίτια της, τα οποία μάλιστα μοιάζουν σχεδόν φυσικοποιημένα στους πυρήνες των κοινωνιών.

Οφείλουμε λοιπόν να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα καθώς μιλάμε για ευρεία παθογένεια και να δώσουμε την αρμόζουσα σημασία που το ζήτημα επιτάσσει.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δικτύου της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής βίας Ρόδου από τους τοπικούς φορείς ρίχνει φως στην πρόληψη και την καταπολέμηση σε αυτή την ανεπίτρεπτη μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας σε μια θλιβερή συγκυριακά στιγμή για τη Ρόδο.

Από κοινού σχεδιασμός, συνεργασία πρωτοβουλίες στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις θα αποτελέσουν τον πυρήνα των ενεργειών που θα μας οδηγήσουν σε έναν δημοκρατικότερο κόσμο για όλες τις γυναίκες.

Η συζυγική και η παιδική κακοποίηση αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα και όχι προσωπικό όπως συνήθως ορίζεται.

Το 1908 ο Μαξιμ Γκόρκι γράφει στο λογοτεχνικό του έργο «Η Μάνα»:

” Ο Πάβελ θυμόταν πως όταν ζούσε ο πατέρας, η μάνα του ήταν αθώρητη στο σπίτι, αμίλητη και πάντα ζούσε σε κατάσταση ανήσυχης προσμονής ξυλοδαρμών. Το κορμί της τσακισμένο από τη μακρόχρονη δουλειά και τους ξυλοδαρμούς του άνδρα της, κινούταν αθόρυβα και κάπως μονόπαντα, σαν να φοβόταν μη ρίξει κάτι στο πέρασμά της… “είσαι σαράντα χρονών και τάχα έζησες; Ποιες χαρές γνώρισες; Τι μπορείς να θυμηθείς από τη ζωή που πέρασες; Ο πατέρας σ’ έδερνε, κι εγώ τώρα καταλαβαίνω πως αυτός στα δικά σου παΐδια άφηνε να ξεσπάει ο πόνος του, ο πόνος της ζωής του που τον έπνιγε, χωρίς εκείνος να ξέρει τι του φταίει… Τις μανές δεν τις λυπούνται!”.

Είμαστε εδώ μέσω του κέντρου μας Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ, να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε ενέργεια και δράση για την πληροφόρηση και την βοήθεια με πληροφορίες, συμβουλές και απαντήσεις για το θέμα της έμφυλης βίας. Είτε στα γραφεία μας στην 28ης Οκτωβρίου στη Ρόδο είτε ανώνυμα, τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο και να αναγνωρίσω για άλλη μία φορά τη σπουδαιότητα της ύπαρξης του.

Σας ευχαριστώ θερμά ! “


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist