Υπό την επίβλεψη και οργάνωση  του Δήμου Χάλκης  ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο περιβαλλοντικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων στο νησί.

Written by on 04/10/2021

72 Views

Υπό την επίβλεψη και οργάνωση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Χάλκης κ. Δημήτρη Αγγελή, την υποστήριξη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Διοσμάκη Σπυρίδη, της Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Αγγελικής Βογιατζόγλου και του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Βασίλη Ρουσσάκη ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο περιβαλλοντικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων στο νησί.

Την Παρασκευή το απόγευμα η Ωκεανολόγος κ. Ζηνοβία Εργα ανέπτυξε τον όρο της θαλάσσιας ρύπανσης με την χρήση οπτικού υλικού και έφερε τα παιδιά του σχολείου μας σε επαφή με την καταστροφική εικόνα που μπορεί να προκληθεί στην υποθαλάσσια ζωή ακόμα και σε ένα τόσο μικρό νησί της Μεσογείου.

Το Σάββατο το πρωί ο Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου ” Η Κόρη της Καλύμνου” πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού του Κεντρικού Λιμένα του νησιού της Χάλκης υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή δύτη κ. Μιχάλη Κουμπάρου.

Ο βυθός έκρυβε περίπου 2 τόνους σκουπιδιών κατά βάση γυαλιών και αλιευτικού εξοπλισμού.

Το απόγευμα του Σαββάτου σε μία πολύ ξεχωριστή βραδιά στην κεντρική προβλήτα, ο διάσημος Καλύμνιος Σεφ κ. Παντελής Βούρος χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τοπικά προϊόντα (Χαλκήτικα μακαρόνια – Χαλκήτικο γαριδάκι – Παλαμίδα και Φραγκόσυκα) μαγείρεψε με ένα διαφορετικό τρόπο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες.

Σκοπός της συγκεκριμένης διήμερης δράσης ήταν η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας των μικρών παιδιών, της επαφής με τον όρο της θαλάσσιας ρύπανσης και της επίπτωσης αυτού στο υδάτινο οικοσύστημα αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η βιωματική επαφή με τα σκουπίδια που αλιεύτηκαν από τον βυθό βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν την διάσταση της ανθρώπινης παρέμβασης και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής.

Στόχος μας ήταν ο καθαρισμός του βυθού από αντικείμενα που δεν του ανήκαν, σε ένα από τα καθαρότερα λιμάνια της Μεσογείου και τέλος η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μας μέσα από πρωτότυπες γαστρονομικές δημιουργίες.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Αυτοδυτών Δυτών Καλύμνου και την Πρόεδρο κ. Άννα Τσουλφα για την εθελοντική πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν σε συνεργασία με
τον Γεωπόνο κ. Ιωάννη Καραμαλη την πολυ αισιόδοξη για το μέλλον του νησιού δράση.

Τον Εκπαιδευτή δύτη κ. Μιχάλη Κουμπάρο για την επαγγελματική προσέγγιση του θέματος, τον Έλληνα Καλύμνιο Σεφ κ. Παντελή Βούρο για την εξαιρετική γαστρονομική βραδιά , τον εκπαιδευτή καταδύσεων, ιδιοκτήτη του Chalki Dive Center κ. Άρη Μποσμή για την πολύτιμη βοήθεια του.
Τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του νησιού κ. Λιβάνιο Ροδίτη για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Τον ιδιοκτήτη κ. Θεόδωρο Βουλή του catering “Όμορφος Κόσμος” για τον μαγειρικο εξοπλισμό.

Ο Δήμος Χάλκης θέλει επίσης να εκφράσει τις ευχαριστίες του, στις ακτοπλοϊκές εταιρείες Blue Star, Saos Ferries και Sea Jet για την παροχή δωρεάν εισιτηρίων για τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το Διοικητή του ΔΑΝ Χάλκης Υπολοχαγό κ. Αλκιβιάδη Σκαντζάκη για την εθελοντική στήριξη της εκδήλωσης του Σαββάτου από οπλίτες καθώς και τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Χάλκης Αρχικελευστη κ. Κολυβάκη και τα υπόλοιπα στελέχη για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Σαββάτου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όλους τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού για την βοήθεια υλοποίησης της δράσης.

Ο Δήμος Χάλκης τα τελευταία δύο χρόνια με συνέπεια , προγραμματισμό και ορατά αποτελέσματα προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του.
Η συνεργασία ολων, η αλληλέγγυα προσέγγιση της καθημερινότητας και ο σεβασμός για τον τόπο θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist