«Αύξηση της οργανικής δύναμης του Α.Τ. Καρπάθου και αναδιάταξη των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί, προτείνει ο Μάνος Κόνσολας»

Written by on 06/10/2021

37 Views

Την ενίσχυση και αναδιάταξη των δυνάμεων και των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κάρπαθο, προτείνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει, προκειμένου να τεκμηριώσει την πρότασή του, ότι:

– Το οργανόγραμμα του τοπικού αστυνομικού τμήματος προβλέπει δύναμη 24 ατόμων, αλλά αυτή τη στιγμή υπηρετούν 19.

– Ακόμα και αν είχαν καλυφθεί όλες οι οργανικές θέσεις, η δύναμη δεν θα επαρκούσε για να καλύψει όλες τις ανάγκες, αφού 12 αστυνομικοί διατίθενται σε καθημερινή βάση για να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας του αεροδρομίου.

– Οι κάτοικοι του νησιού πολλαπλασιάζονται την τουριστική περίοδο, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες αστυνόμευσης, ενώ τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νησιού απαιτούν την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων από τους αστυνομικούς για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στις 12 κοινότητες.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει:

1ον: Την αύξηση της οργανικής δύναμης στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου στα 30 άτομα, εκ των οποίων τα 8 θα στελεχώνουν τη διοίκηση και τη διοικητική εξυπηρέτηση του πολίτη, τα 12 θα είναι επιφορτισμένα με τις περιπολίες σε όλο το νησί για την κάλυψη των αναγκών των 12 τοπικών κοινοτήτων και για ζητήματα τροχονομικού ελέγχου, τα 6 θα εκτελούν καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας και προανάκρισης, ενώ τα 4 θα αποτελέσουν ειδική ομάδα για τη δίωξη ναρκωτικών και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

2ον: Την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, προκειμένου να μην αποδυναμώνεται η δύναμη του τοπικού αστυνομικού τμήματος για να καλύπτονται οι ανάγκες ασφάλειας και ελέγχου στο αεροδρόμιο του νησιού.  Εναλλακτικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίησης ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο αεροδρόμιο για τον έλεγχο σε επιβάτες και αποσκευές προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών στο αεροδρόμιο, οι οποίοι πλέον θα είναι επιφορτισμένοι μόνο με το διαβατηριακό έλεγχο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα.

 

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2021

Α.Π.: 81/6.10.2021

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση και αναδιάταξη των δυνάμεων και των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κάρπαθο»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Κάρπαθος αποτελεί ένα νησί με έκταση πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα που αποτελείται από 12 τοπικές κοινότητες. Οι κάτοικοι του νησιού πολλαπλασιάζονται την τουριστική περίοδο, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες αστυνόμευσης, ενώ στο νησί λειτουργεί αεροδρόμιο που απαιτεί την παρουσία αστυνομικών για τον έλεγχο ασφαλείας σε προσωπικό και αποσκευές.

Τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νησιού απαιτούν την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων από τους αστυνομικούς για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ενώ το οργανόγραμμα του τοπικού αστυνομικού τμήματος προβλέπει δύναμη 24 ατόμων.

Ακόμα, όμως, κι αν είχαν καλυφθεί όλες οι οργανικές θέσεις, η δύναμη δεν θα επαρκούσε για να καλύψει όλες τις ανάγκες, αφού 12 αστυνομικοί διατίθενται σε καθημερινή βάση για να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας του αεροδρομίου.

Με δεδομένο ότι στο αστυνομικό τμήμα Καρπάθου υπηρετούν 19 αστυνομικοί, αντιλαμβάνεστε ότι αν οι 12 διατίθενται για τις ανάγκες ασφαλείας του αεροδρομίου, τα 7 άτομα που απομένουν δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Το κενό δεν καλύπτεται με την εποχική μετακίνηση (τη θερινή περίοδο) δοκίμων αστυφυλάκων, οι οποίοι απασχολούνται σε καθήκοντα δευτερευούσης φύσεως.

Είναι σαφές ότι απαιτείται ο ανασχεδιασμός και η ενίσχυση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κάρπαθο.

Ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν μια ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και του δείκτη ασφάλειας του πολίτη στην Κάρπαθο, είναι:

1ον: Η αύξηση της οργανικής δύναμης στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου στα 30 άτομα, εκ των οποίων τα 8 θα στελεχώνουν τη διοίκηση και τη διοικητική εξυπηρέτηση του πολίτη, τα 12 θα είναι επιφορτισμένα με τις περιπολίες σε όλο το νησί για την κάλυψη των αναγκών των 12 τοπικών κοινοτήτων, αλλά και για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων, τα 6 θα εκτελούν καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας και προανάκρισης, ενώ τα 4 θα αποτελέσουν ειδική ομάδα για τη δίωξη ναρκωτικών και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

2ον: Η ίδρυση αστυνομικού τμήματος στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, προκειμένου να μην αποδυναμώνεται η δύναμη του τοπικού αστυνομικού τμήματος για να καλύπτονται οι ανάγκες ασφάλειας και ελέγχου στο αεροδρόμιο του νησιού.  Εναλλακτικά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίησης ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο αεροδρόμιο για τον έλεγχο σε επιβάτες και αποσκευές προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών στο αεροδρόμιο, οι οποίοι πλέον θα είναι επιφορτισμένοι μόνο με το διαβατηριακό έλεγχο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν το Υπουργείο και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προτίθενται να εξετάσουν τις ανωτέρω προτάσεις με δεδομένο ότι οι ίδιες οι συνθήκες και οι ανάγκες επιβάλλουν την αναδιάταξη και ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κάρπαθο.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist