Παραδοσιακά ντολμαδάκια (με κιμά) από την Κάσο και η ιστορία τους.

Written by on 18/10/2021

H κασιώτικη κουζίνα φημίζεται και ξεχωρίζει. Γεύσεις που δεν θα συναντήσουμε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Έχουν επηρεαστεί από την Κρήτη και εμπλουτίστηκαν από τους Κασιώτες ναυτικούς και τους Κασιώτες της Αιγύπτου.

Το εντυπωσιακό είναι πως η κασιώτικη κουζίνα σερβίρεται ακόμη και σήμερα σε όλα τα Κασιώτικο σπίτια, στις τοπικές ταβέρνες και όχι μόνο στα πανηγύρια και τις γιορτές.

Ένα από τα φημισμένα πιάτα της είναι τα μικροσκοπικά ντολμαδάκια, οι ντουρμάες. Τα κασιώτικα ντολμαδάκια διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στο μέγεθος. Κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 3 και τυλίγεται από την μια πλευρά σαν ένα μικρό τριγωνάκι.

Μαγειρεύονται από τις Κασιώτισες και σερβίρονται σε όλα τα σημαντικά γεγονότα κάθε οικογένειας. Στο πανηγύρι της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, τυλίγονται για πολλές μέρες και μοιράζονται σε όλο τον κόσμο.  Απλά τα υλικά τους, αλλά πεντανόστιμα στη γεύση τους.

“Μαρία Χαλκίτου Σύρμου”

Παραδοσιακά ντολμαδάκια (με κιμά) από την Κάσο

Υλικά

  • 4-5 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό Μοσχαρίσιος Κιμάς
  • 250 gr Ρύζι Καρολίνα
  • 600 gr Ντομάτες
  • 1 κ.σ. Πελτέ
  • 250 gr Φυτικό βούτυρο ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500 gr Φρέσκα Αμπελόφυλλα
  • 1 φλυτζάνι του καφέ Νερό
  • Χυμό από 1 Λεμόνι
  • 2 κ.σ. Βούτυρο

Εκτέλεση

  • Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα μέχρι ν΄αλλάξουν χρώμα (το πολύ 5 λεπτά) και κατόπιν τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσουν. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια (δεν τα πολτοποιούμε).
  • Ζυμώνουμε τα 8 πρώτα υλικά με τα χέρια, έως ότου ομογενοποιηθούν. Κόβουμε τα αμπελόφυλλα στα 2 ή στα 3 και από την ανάποδη πλευρά, βάζουμε λίγη από τη γέμιση.
  • Κατόπιν το διπλώνουμε από την μια πλευρά και κυκλικά μέχρι να κλειδώσει καλά η γέμιση. Τα τοποθετούμε σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο (κυκλικά), αφού πρώτα έχουμε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με λίγο βούτυρο. Όταν τελειώσουμε το δίπλωμα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, 2 κουταλιές βούτυρο, καλύπτουμε με ένα πιάτο και έχουμε 2 επιλογές.
  • Αν βράσουμε τα ντολμαδάκια στη χύτρα, προσθέτουμε μόνο 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και μόλις ανέβει η χύτρα σε 4΄σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα να κατέβει ήρεμα .

Σημειώσεις

Αν βράσουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε μέχρι τη μέση νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 – 25΄(δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το ρύζι). Προσεκτικά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το ζωμό.
Πηγή:otoposmas.gr


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist