Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η αναμέτρηση με Απόλλων Καλυθιών.

Written by on 18/10/2021

32 Views

Την  Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου και ώρα 13:30 ο Ποσειδώνας Καρπάθου θα φιλοξενήσει ακόμα μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του φετινού πρωταθλήματος. Καλούμε τους φιλάθλους μας να δώσουν το παρών σε μια ακόμα γιορτή του ποδοσφαίρου στα Πηγάδια και το πρώτο επίσημο ματς επι προεδρίας Κοσμά Γιαλλουράκη.

Όλα τα έσοδα τις εισόδου θα προσφερθούν ως οικονομική στήριξη στον συμπατριώτη μας, Ιωάννη Τσέρκη, για την προσπάθεια του να βοηθήσει τον γιο του Παναγιώτη να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε. Κάθε εισιτήριο θα είναι και λαχνός για κλήρωση μιας τηλεόρασης.

Σας ενημερώνουμε ότι βάση νόμου όσοι παρευρεθούν στο γήπεδο για την αναμέτρηση Ποσειδών Καρπάθου – Απόλλων Καλυθιών θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους.

Ποιος είναι ο Α.Σ. Απόλλων Καλυθιών;

Ο Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Καλυθιών (έτος ιδρύσεως: 1947) είναι ένα ιστορικό σωματείο, όχι μόνο της Ρόδου, αλλά ολόκληρης της Δωδεκανήσου καθώς μας έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές σαν νομό, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, σε εθνικές κατηγορίες. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 διεκδίκησε την άνοδο τους στις επαγγελματικές κατηγορίες, χωρίς όμως επιτυχία.

Σε τοπικό επίπεδο ο Απόλλων έχει στεφθεί πρωταθλητής 5 φορές (1980,1983,1985,1990, 1999) και 3 φορές (1980, 2001, 2003) κυπελλούχος Δωδεκανήσου. Το 1980 μάλιστα, κατέκτησε και το μοναδικό νταμπλ Δωδεκανήσου της ιστορίας του.

Η θρυλική δεκαετία του ‘80

Οι πρώτοι τίτλοι για τον σύλλογο από τις Καλυθιές, ήρθαν μαζεμένοι, με την ομάδα να κερδίζει το πρώτο της πρωτάθλημα και κύπελλο το 1980-81, κατακτώντας έτσι το μοναδικό μέχρι τώρα νταμπλ τους. Ως πρωταθλητές Δωδεκανήσου, συμμετείχαν στο 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας 1981-82, τερματίζοντας στη 13η θέση και επιστρέφοντας έτσι στο τοπικό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.

Τη χρονιά εκείνη αντιμετώπισαν ομάδες όπως ο Αιολικός (πρωταθλητής), ο Αθηναϊκός, ο Θρίαμβος Νέου Κόσμου, ο Π.Α.Ο. Ρουφ, ο Κεραύνός Κερατέας, ο Α.Ο. Σύρου αλλά και ο «δικός» μας Ανταγόρας (5η θέση) μεταξύ άλλων.

Οι Απολλωνιστές δεν άργησαν να επιστρέψουν στην κορυφή της Δωδεκανήσου και τα εθνικά πρωταθλήματα. Ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό από την Γ’ Εθνική στο τοπικό πρωτάθλημα, οι Καλυθιώτες θα ξανασκεφθούν πρωταθλητές το 1982-83 και θα προβιβάσουν στο νεοσύστατο, τότε, πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας. Εκεί θα συμμετέχουν στον 1ο όμιλο και τερματίσουν στη 14 θέση και θα τους οδηγήσει πίσω στο τοπικό πρωτάθλημα.

Και πάλι όμως, δύο χρόνια μετά, ο Απόλλωνας θα στεφθεί και πάλι πρωταθλητής το 1985. Στην Τρίτη του παρουσία σε εθνικό πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής 1985-86, ο Απόλλων Καλυθιών θα πραγματοποιήσει μεγάλη σεζόν και θα τερματίσει στην 5η θέση με 42 βαθμούς, 10 μόλις βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή, Περαμαϊκό, και την άνοδο στη Γ’ κατηγορία.

Την επόμενη χρονιά, ο Απόλλων Καλυθιών θα πραγματοποιήσει ίσως την καλύτερη χρονιά της ιστορίας του, τερματίζοντας στην 2η θέση του 1ου ομίλου της Δ’ κατηγορίας 1986-87… που θα αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στους φίλους του σωματείου.

Στην τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή του στα εθνικά πρωταθλήματα, ο Απόλλων θα τερματίσει στην 15η θέση του 4ου ομίλου της Δ’ Εθνικής κατηγορίας 1987-88 και θα υποβιβαστεί στο τοπικό πρωτάθλημα.

Για άλλη μια φορά, ο Απόλλων θα χρειαστεί μόλις δύο χρόνια για να επιστρέψει στην κορυφή, κατακτώντας το 4ο πρωτάθλημα του το 1989-90 και με αυτό την επιστροφή του στη Δ’ εθνική κατηγορία. Εκεί όμως, το 1990-91 θα πραγματοποιήσει την χειρότερη του σεζόν στην Δ’ Εθνική, τερματίζοντας στην 22η και τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Διάλυμα 8 χρόνων και επιστροφή στη κορυφή

Η δεκαετία του ’90 δεν είχε τις επιτυχίες της προηγούμενης. Μετά την κατάκτηση του 4ου πρωταθλήματος στο τέλος της δεκαετίας του ’80, ο Απόλλων θα κάνει ένα «διάλυμα» σχεδόν 10 χρόνων από τους τίτλους. Το 1998-99 όμως θα ξεκινήσει η επόμενη περίοδος «κατακτήσεων» για τους Απολλωνιστές, ξεκινώντας με την κατάκτηση του 5ου και τελευταίου πρωταθλήματος του συλλόγου των Καλυθιών.
Στην επιστροφή του στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας, ο Απόλλων Καλυθιών θα παραμείνει για 5 σεζόν, έως και το 2003-04, όπου και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα, όπου πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα.

Την πενταετία αυτή όμως, ο Απόλλων θα προσθέσει ακόμα δύο τρόπαια στη συλλογή του με την κατάκτηση του κυπέλλου Δωδεκανήσου το 2001 και το 2003.
Από τον Απόλλων ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους αρκετοί γνωστοί Ρόδιοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μανώλης Κώττης, ο Νίκος Πίας, ο Γιώργος Ράδος και άλλοι. Επίσης, στον Απόλλων ξεκίνησαν τη καριέρα τους ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα στην Α’ Εθνική κατηγορία. Πρόκειται για τους Γιώργο Καντιμοίρη, Μιχάλη Μανιά και τον δικό μας, Γιάννη Αρχοντούλη! Τα τελευταία χρόνια μετέχει και πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Δωδεκανήσου.

Το σήμερα

Έδρα του συλλόγου οι Καλυθιές της Ρόδου και συγκεκριμένα το γήπεδο Καλυθιών, χωρητικότητας 1200 θεατών.

Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο κ. Κώστας Δημητριάδης. Προπονητής ο κ. Παναγιώτης Ζούνης και έχει στη διάθεση του αρκετούς γνωστούς και αξιόλογους ποδοσφαιριστές όπως οι Τσιγάρος, Μαρκάκης, Στατιού, Δουκίσσης, Γαμπιεράκης, Σαββούλης, Κιόττου, Νικολός, Λεονταρόπουλος, Μαιγιόγλου, Περιστερόπουλος, Φτάκλας και Σπαχιού μεταξύ άλλων.

Προέρχεται από εντός έδρας νίκη επί της Α.Ε.Ρ. Αφάντου με 1-0 στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του φετινού πρωταθλήματος.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist