Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου Διαδικτυακή Εκδήλωση.

Written by on 07/11/2021

35 Views

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Κασιώτες, οι Άγνωστοι Ήρωες του ’21”.

Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Ομογενειακός Σύλλογος «Ήφαιστος Βιέννης» – “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein με την ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση μίλησε ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σημασία του Ολοκαυτώματος της Κάσου, αλλά και την απουσία της Κεντρικής Επιτροπής του ’21 από το νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται συστηματικές και μεθοδικές προσπάθειες για την προβολή της Κάσου και της Ιστορίας της. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών είναι η πρόσφατη δημιουργία του Δημοτικού Ιδρύματος Μελέτης Καταγραφής και Ανάδειξης Κασιακής Ιστορίας, ενός σοβαρού δημοτικού θεσμού μακρόπνοης στόχευσης, που θα αναλάβει όλη την κοπιώδη προσπάθεια η οποία θα οδηγήσει στη δικαίωση των αδικαίωτων αγώνων των Κασιωτών».

Παράλληλα ο κ. Ερωτόκριτος επισήμανε ότι ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, ανέλαβε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μια μεγάλη σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάδειξη του πατριωτικού αγώνα και των θυσιών των άγνωστων Κασιωτών Ηρώων. Οι εκδηλώσεις μάλιστα αυτές προγραμματίζεται να κορυφωθούν το έτος 2024 όταν και κλείνουν 200 χρόνια από το μαρτυρικό Ολοκαύτωμα της Κάσου.

Επίσης ο Δήμαρχος Κάσου αναφέρθηκε και στις εκδόσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για την ανάδειξη της κασιώτικης ιστορίας, παράδοσης και κουλτούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση “Οι Κασιώτες Καπεταναίοι” του συμπατριώτη μας Μηνά Βιντιάδη, η οποία κυκλοφόρησε και σε βιβλίο και γι’ αυτό γίνεται και αυτή η ιντερνετική εκδήλωση».

Καταλήγοντας ο κ. Ερωτόκριτος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εν όψει του 2024 – επετειακή χρονιά για την Κάσο έχουν προγραμματιστεί πολλές ακόμα δραστηριότητες, εκδηλώσεις, έργα, εκδόσεις κλπ με στόχο την προβολή και μιά θέση στα σχολικά βιβλία του Ολοκαυτώματος του 1824.

Η δημοσιογράφος και διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Ησαΐα Τσαουσίδου, αφού χαιρέτησε την διαδικτυακή εκδήλωση για τους «Κασιώτες Καπεταναίους», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Κάσος με την τόσο μεγάλη ιστορία της έχει την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, για την προβολή της, την ανάδειξη της Ιστορίας της».

Η κ. Τσαουσίδου τόνισε ότι «θα είμαστε δίπλα σας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024».
Τέλος η κ., Τσαουσίδου αναφέρθηκε στην προσφορά του συλλόγου «Ήφαιστος Βιέννης» τονίζοντας ότι ο σύλλογος είναι ένας σημαντικός φορέας και γέφυρα συνένωσης, ενσωμάτωσης και επικοινωνίας των απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα, αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Γιάννης Φραγγούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθήνας και Πειραιά αφού ευχαρίστησε τον σύλλογο «Ήφαιστο Βιέννης» για την φιλοξενία του και την προσφορά του αναφέρθηκε στην σημασία του διαδικτύου το οποίο κατάφερε να φέρει κοντά όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας πολλούς Έλληνες αλλά και Δωδεκανησίους, κάνοντας αναφορά στις διάφορες ιντερνετικές εκδηλώσεις που έγιναν από Δωδεκανησιακούς φορείς.
Ο κ. Φραγκούλης αναφέρθηκε και στην προσφορά της Κάσου στην Επανάσταση, το Ολοκαύτωμα και την ερήμωση της, αλλά σε πείσμα των καιρών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι Κασιώτες ανέστησαν πάλι το αγαπημένο τους νησί με πολύ προσπάθεια και κόπο.
Έπρεπε να περάσουν 172 ολόκληρα χρόνια και στις 6-12-2018, ημέρα κατά την οποία η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε ομόφωνα την Κάσο σε ηρωικό νησί, αποκαθιστώντας έστω και καθυστερημένα ένα μέρος της αδικίας σε εκείνους που πρόσφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο «Ήφαιστο Βιέννης» για την φιλοξενία και την αξιέπαινη προσπάθεια του μίλησε για την «οργή» του σαν μικρό παιδί – ακόμα και σήμερα για το ότι η Κάσος δεν είναι πολύ γνωστή στο πέρασμα του χρόνου.

Στη συνέχεια ο Μηνάς Βιντιάδης έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά στην Κάσο και την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί την εποχή της Τουρκοκρατίας και τους λόγους για τους οποίος ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος έφτασε στο νησί με στόχο την ερήμωση του, αναφέροντας ότι «ενώ όλη Ελλάδα σχεδόν στέναζε κάτω από τον Τουρκικό ζυγό, την τουρκική κατοχή, τους Κοτσαμπάσηδες, του μισέλληνες “αρχόντους”, που εκμεταλλευόντουσαν την δύσκολη κατάσταση για να θησαυρίζουν εις βάρος του Ελληνικού λαού, αλλά και ένα κομμάτι της κακής πλευράς της Εκκλησίας μας η Κάσος δεν τα είχε αυτά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

«Η Κάσος» συνεχίζει ο Μηνάς Βιντιάδης ήταν ο 4ος στόλος σε δύναμη της Ελλάδας (πάνω από 100 καράβια όλων των ειδών και 1.000 ναυτικοί, όλων των ειδικοτήτων) μακριά από το κέντρο, εκεί στο Νότιο Αιγαίο, αλλά με στρατηγική σημασία ελέγχοντας τα περάσματα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Το ηρωικό μας νησί με τον τρόπο του ήταν η «προστάτιδα» της Κρήτης και βοήθησε όσο μπορούσε το Έθνος και ας βρίσκονταν μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων και των εξελίξεων.

Ο κ. Βιντιάδης ανέφερε επίσης ότι « Κάσος έκανε τον αγώνα της εκείνη την περίοδο με κάθε δικό της μέσο, χωρίς την βοήθεια της κεντρικής Διοίκησης παρά της εκκλήσεις για βοήθεια, όταν τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ δύσκολα» .
Τέλος ο γνωστός συγγραφέας – δημοσιογράφος κατέστησε την διαφορά που έχει το Ολοκαύτωμα της Κάσου από τα υπόλοιπα της εποχής, τονίζοντας ότι δεν είναι γνωστό και δεν υπάρχουν σελίδες στα σχολικά βιβλία με αναφορά στη προσφορά της Κάσου και είναι ώρα να γίνει αυτό. Κλείνοντας έδωσε το σύνθημα «να επικεντρωθούμε όλοι στην προβολή του νησιού και του Ολοκαυτώματος το 2024 με την συμπλήρωση 200 χρόνων από το μελανό αυτό γεγονός. Τα φώτα της δημοσιότητας από Ελλάδα και εξωτερικό πρέπει να στραφούν στο νησί μας και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό»
Παράλληλα το χτες και το αύριο των μικρών εμβληματικών νησιών πρέπει να απασχολήσουν την κεντρική διοίκηση, για να εξακολουθεί να υπάρχει ζωή σε αυτά τα μέρη».

Τέλος, ο συμπατριώτης μας φαρμακοποιός και συγγραφέας Μανώλης Μαυρολέων αναφέρθηκε και αυτός στην ιστορία και το Ολοκαύτωμα της Κασου με την μεγάλη προσφορά στο Έθνος και τον αξιοζήλευτο για την εποχή στόλο της, απαγγέλοντας χαρακτηριστικά την εξής μαντινάδα:
«Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά
Τα γράφει η Ιστορία
Την Κάσο ποιός την έσβησε
Έχω μια απορία».
Ο Μανώλης Μαυρολέων τόνισε ότι το 2024 πρέπει να μείνει αξέχαστο με τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Κάσου το 1824, που πρέπει να γίνουν παντού.
Επίσης μίλησαν και έστειλαν χαιρετισμούς τονίζοντας την αρωγή τους στην προσπάθεια της Κάσου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος Λίνδιος» κ. Φίλιππος Καλούδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ήφαιστος Βιέννης» και εκδότης κ.Georgios Gstrein.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Μηνά Βιντιάδη από τον ηθοποιό Στρατή Πανούριο και την Πρόεδρο του Δ.Σ της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Νικολέττα Σοφίλα.

Την διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισε η κ. Lena Kyropoulos – Δημοσιογράφος, Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ LINK


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist