Αρθρίτιδα της βασικής αρθρώσεως του αντίχειρα.

Written by on 06/01/2022

51 Views

Η αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα, ή αρθρίτιδα της 1ης μετακαρπο-φαλαγγικής άρθρωσης, είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας στο χέρι. Εξαιτίας της καθημερινής χρηστικότητας της, η άρθρωση φθείρεται σημαντικά, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητα του ασθενή.

Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, αυτό που συχνά επηρεάζει την άρθρωση στη βάση του αντίχειρα είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες και η συχνότερη ηλικία έναρξης της νόσου είναι μετά τα σαράντα πέντε.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της νόσου, η σαφής μείωση της λειτουργικότητας του χεριού, καθιστά την θεραπεία απαραίτητη. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη βάση του αντίχειρα και σε προχωρημένα στάδια η αδυναμία σταθερής συγκράτησης αντικειμένων. Σε παραμελημένες περιπτώσεις ο αντίχειρας μπορεί να εμφανίσει ακόμα και παραμόρφωση.

Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα η θεραπεία είναι συντηρητική ενώ στα προχωρημένα στάδια της νόσου η θεραπεία είναι χειρουργική.

Αφαίρεση του μείζονος πολυγώνου και συνδεσμοπλαστική ( τεχνική Weilby ) στην Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist