«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για να δοθεί παράταση έως τις 31.3.2022 στις μεταβιβάσεις ακινήτων με βεβαίωση μηχανικού»

Written by on 26/01/2022

29 Views

Με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και όχι με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που απαιτεί πολλαπλές δαπάνες.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Επισημαίνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως έπραξε και την πρώτη φορά, θα πρέπει να εναρμονίσει και πάλι το κανονιστικό πλαίσιο, θεσπίζοντας τη δυνατότητα κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως θα πράξει και το Υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Άλλωστε, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, της κακοκαιρίας που καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις και των συμβολαιογραφικών γραφείων που έμειναν κλειστά, επιβάλλουν την υιοθέτηση αυτού του μέτρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας μεταβίβασης ακινήτων με βεβαίωση μηχανικού»

Κύριε Υπουργέ,
Με τροπολογία που καταθέσατε και ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, δόθηκε η δυνατότητα κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, χωρίς να είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
Ουσιαστικά, το Υπουργείο εναρμόνισε το κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τις γονικές παροχές και την πρώτη, αρχική παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για συμβολαιογραφικές πράξεις με τις παλιές αντικειμενικές αξίες ακινήτων.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Ουσιαστικά, δίνει μια νέα παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως έπραξε και την πρώτη φορά, θα πρέπει να εναρμονίσει και πάλι το κανονιστικό πλαίσιο, θεσπίζοντας τη δυνατότητα κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι τις 31 Μαρτίου, όπως θα πράξει και το Υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Άλλωστε, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, της κακοκαιρίας που καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις και των συμβολαιογραφικών γραφείων που έμειναν κλειστά, επιβάλλουν την υιοθέτηση αυτού του μέτρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα παρατείνει την προθεσμία κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, όπως έπραξε και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist