ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που δίνει λύση στο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες»

Written by on 15/03/2022

28 Views

Η νομοθετική ρύθμιση που λύνει οριστικά το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες ιδιοκτήτες με δασωμένους αγρούς, που είχαν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις, ψηφίζεται άμεσα από τη Βουλή.
Ουσιαστικά, αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί ως δασικές και αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τις αξιοποιήσουν, όπως αυτοί νομίζουν.
Στη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι:
– Το Δημόσιο δεν θα εγείρει ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για δασωμένους αγρούς που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 οι οποίες δασώθηκαν μεταγενέστερα και από τη στιγμή που δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας.
– Μπορεί να ζητηθεί αλλαγή χρήσης των προαναφερόμενων εκτάσεων, σε όσους ιδιώτες έχουν δικαιώματα κυριότητας με βάση τίτλους ιδιοκτησίας που έχει μεταγραφεί νόμιμα.
Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι οι δασωμένοι αγροί τους ανήκουν με περισσότερους τρόπους.
Μέχρι σήμερα, ο ιδιώτης έπρεπε να επιδείξει τίτλους τουλάχιστον πριν από το έτος 2004.
Πλέον, δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, γίνονται δεκτά και πρόσφατα συμβόλαια και ο πολίτες για να αποδείξει ότι το ακίνητο του ανήκει, μπορεί να υποβάλλει ένα τουλάχιστον από τα τέσσερα (4) αποδεικτικά στοιχεία:
α) Συμβολαιογραφικό τίτλο
β) Δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9
γ) Ένορκες βεβαιώσεις
δ) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο με το οποίο προκύπτει ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, είχε αναδείξει το πρόβλημα με τους δασικούς αγρούς εδώ και 13 μήνες, ενώ πριν από ένα περίπου μήνα, με παρέμβασή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε ζητήσει την άμεση προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για να επιλυθεί το ζήτημα των δασωμένων αγρών που ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις και την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων.
Ο κ Κόνσολας ζητά να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων, όχι μόνο λόγω της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δασικές υπηρεσίες διορθώνουν ακόμα σφάλματα από τις αρχικές αναρτήσεις των δασικών χαρτών και επειδή οι τροποποιημένοι χάρτες ξεκίνησαν να αναρτώνται πριν από ένα μήνα.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist