Πρόταση Μίκας Ιατρίδη για απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν σε Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρίες, ύστερα από συνάντησή της με τον Σύλλογο της Ρόδου.

Written by on 23/03/2022

30 Views

Πρόταση για την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από τους Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρίες κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ύστερα από συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε το ζήτημα.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Φωνιαδάκη, τον Αντιπροέδρο Θεοφάνη Γαλιάτσο, το Γενικό Γραμματέα Μανώλη Χατζηκαντή και τον Οργανωτικο Γραμματέα Μιχάλη Χατζηδημητρίου και για σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η εκκρεμότητα παλαιότερης οφειλής του προς τον ΕΦΚΑ, η ελλιπής προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες και δρόμους, η εξέλιξη προγράμματος ΕΣΠΑ για την προσβασιμότητα σε τέσσερις παραλίες της Ρόδου και η παροχή οδηγού για τα οχήματα του Συλλόγου.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα σημαντικά μέτρα ενίσχυσης που έχει λάβει στη θητεία της η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και με την ολοκλήρωση της συνάντησης σημείωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ το Σύλλογο για τη θερμή φιλοξενία και τη συνεργασία που είχαμε. Στον καθημερινό αγώνα που δίνουν στέκομαι δίπλα τους και κάνω ό,τι είναι δυνατόν, για την ενίσχυσή τους και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Μετά τη συνάντησή μας, κατέθεσα σήμερα συγκεκριμένη πρόταση για την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν στους Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρίες. Έχουν γίνει πολλά, σαφώς και πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης της Μίκας Ιατρίδη:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Απαλλαγή τελών κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρίες.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η χορήγηση ενίσχυσης 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ, η κατάθεση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα τους, η συγκρότηση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και η καταγραφή όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού.

Περεταίρω, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει και στην τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πλέον τα άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς την υποχρέωση επανεξέτασης και στην εφαρμογή εντός του έτους της Κάρτας Αναπηρίας. Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών διεύρυνε και τις κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία που δικαιούνται αυτοκίνητο χωρίς τέλη κυκλοφορίας και τέλος ταξινόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι πολλοί Σύλλογοι Ατόμων με Αναπηρίες, σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον αντίστοιχο Σύλλογο της Ρόδου, έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών τους.

Ωστόσο, για τα οχήματα αυτά, δεν προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά τους Συλλόγους αυτούς. Μια απόφαση για την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας, αρχικά, θα έδινε μια σημαντική οικονομική διευκόλυνση στους Συλλόγους, η οποία είναι απαραίτητη για την ευόδωση του έργου τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Οικονομικών να μελετήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να προχωρήσει στην απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν στους Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρίες;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μίκα Ιατρίδη


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist