ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Να παραταθεί η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, στις μεταφορές και στην εστίαση»

Written by on 04/04/2022

58 Views

Την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές και εστίαση, μέχρι το τέλος του 2022, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής αναφέρει ότι ο τουρισμός, όπως και οι μεταφορές και η εστίαση, αποτελούν κλάδους που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι οι συνθήκες που επέβαλαν τη μετάταξη αυτών των υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όχι μόνο δεν έχουν αμβλυνθεί, αλλά, αντίθετα, επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο με την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον ελληνικό τουρισμό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, προκειμένου το τουριστικό προϊόν να μην είναι ακριβό σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Επισημαίνει, παράλληλα, ότι αποτελεί ζήτημα επιβίωσης και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, στις μεταφορές και στην εστίαση»

Κύριε Υπουργέ,

Ένας κλάδος που έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι ο τουρισμός, αλλά και συναφείς κλάδοι που συνδέονται με αυτόν όπως είναι οι μεταφορές και η εστίαση.
Ορθά η κυβέρνηση προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στη μετάταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου, των μεταφορών και της εστίασης που περιλαμβάνει τον καφέ, τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.
Είναι δεδομένο, όμως, ότι οι συνθήκες που επέβαλαν τη μετάταξη αυτών των υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όχι μόνο δεν έχουν αμβλυνθεί, αλλά, αντίθετα, επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο με την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον ελληνικό τουρισμό η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, προκειμένου το τουριστικό προϊόν να μην είναι ακριβό σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Παράλληλα, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Το γεγονός αυτό, επιβάλλει την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στην εστίαση μέχρι το τέλος του 2022.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές και εστίαση;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist