«Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπέρογκων χρεώσεων των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες στα μικρά νησιά»

Written by on 20/05/2022

30 Views

Σε μία σημαντική παρέμβαση προκειμένου να μην υπάρχουν χρεώσεις για τις συναλλαγές των κατοίκων των μικρών νησιών με τις τράπεζες και τα ΑΤΜ, προχώρησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Με επιστολή του στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Βασίλειο Ράπανο, ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι οι κινήσεις διοικητικής αναδιάρθρωσης των τραπεζών οδήγησαν στο κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών σε πολλά μικρά νησιά.
Μετά, μάλιστα, από την αναστολή λειτουργίας της Τράπεζας Δωδεκανήσου, δεν υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών στα μικρά νησιά και οι συναλλαγές γίνονται με ΑΤΜ και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ενδέχεται να μην υπάρχει ΑΤΜ της τράπεζας με την οποία συναλλάσσεται ο πολίτης.
Το πρόβλημα είναι οι υψηλές χρεώσεις για τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και μέσω ΑΤΜ, που για τους κατοίκους των μικρών νησιών είναι σημαντικό αφού για ένα μικροσυνταξιούχο ή για έναν άνθρωπο με χαμηλό εισόδημα, όποιο κι αν είναι το κόστος της συναλλαγής, είναι μια σημαντική απώλεια.
Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για τις χρεώσεις των συναλλαγών των κατοίκων των μικρών νησιών.
Προτείνει να υπάρχουν μηδενικές χρεώσεις στις συναλλαγές των κατοίκων των μικρών νησιών είτε στα καταστήματα είτε με ΑΤΜ ή σε δεύτερο χρόνο να πιστώνεται το ποσό της χρέωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Ο κ. Κόνσολας εκτιμά ότι η τεχνολογία και το άριστο επίπεδο μηχανοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δίνουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ όπως τονίζει μία τέτοια κίνηση, από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, θα αποτελούσε και μια ξεχωριστή δράση κοινωνικής ευθύνης.
«Γεωπολιτικοί και κοινωνικοί λόγοι, αλλά και η ανάγκη στήριξης της ζωής σε αυτά τα μικρά νησιά, επιβάλλει στο τραπεζικό σύστημα να διαχωρίσει τις περιπτώσεις και να ακολουθήσει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για τις χρεώσεις των συναλλαγών των κατοίκων των μικρών νησιών», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist