Αποδοχή αιτημάτων του Δήμου της Η.Ν. Κάσου για την επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας .

Written by on 19/07/2022

37 Views

Αποδοχή αιτημάτων του Δήμου της Η.Ν. Κάσου για την επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας .

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής με πρωτοβουλία του Δήμου της Ηρωικής νήσου Κάσου και του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων. Στην συνάντηση μετείχαν εκτός από τον Υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο, ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος του Σ.Α.Σ Βαγγέλης Κυριαζόπουλος ο Διευθυντής θαλάσσιων συγκοινωνιών Γιώργος Ρίγγας αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλή τον Δήμαρχο Μιχάλη Ερωτόκριτο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Ντίνο Ζάχαρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων Μίνος Κομνηνός και το μέλος του προεδρείου Χάρης Βάλλας , ο ΔΣ της μείζονος μειοψηφίας και μέλος του Συλλόγου των απανταχού Καρπαθίων Κοσμάς Σακέλλης, ο Πρόεδρος των συνταξιούχων μηχανικών Στεφανής Βασιλάκης και ο Κασιώτης δημοσιογράφος Αντώνης Καραγιαννάκης.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του ακτοπλοϊκού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις που αφορούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης με προτεραιότητα :

α) Την άμεση δρομολόγηση πλοίου,

β) Την επιμήκυνση των θερινών εσωτερικών δρομολόγιων του συμβατικού πλοίου κατά έναν μήνα .

γ) Την επιμήκυνση επίσης κατά ένα μήνα του ταχύπλοου εξαιτίας της καθυστερημένης δρομολόγησης του.

δ) Την παροχή έκπτωσης 50% στα εισιτήρια των επιβατών από και προς την Κάσο μέχρι τέλος της θερινής περιόδου, ως κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών.

ε) Την ένταξη των πληγέντων νησιών όπως της Κάσου σε προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με αυξημένη επιδότηση .

Στο τέλος της συζήτησης ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ότι το πρώτο δρομολόγιο μετά την απόσυρση του προηγούμενου συμβατικού πλοίου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή μετά την σχετική τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Έκανε δεκτά τα αιτήματα για την επιμήκυνση των θερινών εσωτερικών δρομολόγιων του συμβατικού πλοίου , και τέλος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τα αιτήματα του Δήμου προς το Υπουργείο τουρισμού για την παροχή έκπτωσης 50% στα εισιτήρια των επιβατών από και προς το νησί καθώς επίσης και την ένταξη του σε προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με αυξημένη επιδότηση ως πληγείσα περιοχή.

Επιβεβαιώθηκε ακόμα η πρόθεση της πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου για την δρομολόγηση από 1/11/22 πλοίου β΄ κατηγορίας που θα εκτελεί τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως καθ’ όλη την διάρκεια του έτους , ένα εκ των οποίων θα είναι χωρίς προσέγγιση σε λιμάνια της Κρήτης ενώ τα άλλα δύο θα εκτελούνται μέσω Ηρακλείου (δύο φορές) και Σητείας (μία φορά) προς Ρόδο μέσω Κάσου και Καρπάθου. Σχετική προκήρυξη θα εκδοθεί στο αμέσως πρόσεχες διάστημα .

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος έκανε την παρακάτω δήλωση προς τα ΜΜΕ που περίμεναν έξω από το Υπουργείο : « ο πρωταρχικός σκοπός της δρομολόγησης πλοίου την Παρασκευή επετεύχθη αφού ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες όπως και η αποδοχή των δύο από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος μας . Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να ζητάμε τα αυτονόητα . Το πλήγμα για την οικονομία του νησιού είναι πολύ μεγάλο και στεκόμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες και στους κατοίκους μας χωρίς να έχουμε την παραμικρή ευθύνη για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί . Άλλωστε ο Δήμος έχει διατυπώσει κατά καιρούς συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική επίλυση του που όμως δεν είχαν εισακουστεί.

Ευχαριστώ τις δεκάδες συμπατριωτών Κασιωτών και Καρπαθίων που κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες έδωσαν βροντερό παρόν έξω από το Υπουργείο, τον Σύλλογο εν Ελλάδι Κασιών και τα ΜΜΕ που στάθηκαν στο πλευρό μας όλο αυτό το διάστημα και προέβαλαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε βοηθώντας μας σε ένα σημαντικό βαθμό στην επίλυση του. Τέλος ευχαριστώ όλους τους κατοίκους του νησιού που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας αποδεικνύοντας ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά».


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist