ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επιδότηση πετρελαίου και για τους παράκτιους αλιείς»

Written by on 15/12/2022

67 Views
  1. ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επιδότηση πετρελαίου και για τους παράκτιους αλιείς»

Με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιο για θέματα αλιείας, κ. Σίμο Κεδίκογλου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κόνσολας είχε αναδείξει το ζήτημα με κοινοβουλευτική παρέμβαση, από τις 4 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση στην τιμή των καυσίμων έχει διογκώσει τα λειτουργικά έξοδα για τους επαγγελματίες αλιείς.
Το ζήτημα είχε συζητηθεί διεξοδικά και στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Κόνσολα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Καλογήρου, τον Ιούλιο, στην οποία ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε να υπάρξει αναδρομική επιδότηση για τους επαγγελματίες αλιείς, προκειμένου να καλυφθούν τα ποσά της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου των τελευταίων μηνών.
Στη συνάντηση του κ. Κόνσολα με τον κ. Κεδίκογλου, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κόνσολα ότι βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης το πλαίσιο αλλά και οι όροι με τους οποίους θα γίνει η επιδότηση.
Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα ισχύει για όλους τους επαγγελματίες αλιείς, και για τους παράκτιους αλιείς και για τη μέση αλιεία.
Βασικό κριτήριο για να επιδοτηθεί ένας επαγγελματίας αλιέας θα είναι η αλιευτική δραστηριότητα και η ημερήσια κατανάλωση καυσίμων.
Μάλιστα, οι παράκτιοι αλιείς (με σκάφη από 6 μέτρα και κάτω) οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αλιευτικής δραστηριότητας και ημερολόγιο, θα αποζημιωθούν με ένα εφάπαξ ποσό που θα καθοριστεί.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται η σχετική Πρόσκληση και η διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (όπως έγινε και με την επιδότηση για covid), ενώ θα υπάρχει γρήγορη εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους.
Ο Μάνος Κόνσολας έθεσε, επίσης, και το ζήτημα της χρηματοδότησης των επαγγελματιών αλιέων για να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού των αλιευτικών σκαφών με εξοπλισμό νέας τεχνολογίας, φιλικό προς το περιβάλλον, ζητώντας την ενεργοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα «τρέξει» εντός του 2023.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist