Η Οδύσσεια ενός μωρού να φτάσει  στην Ιθάκη του, ψάχνοντας σε όλα τα φαρμακεία και νοσοκομεία της Δωδεκανήσου  για ένα φάρμακο που  δεν υπήρχε. Βρέθηκε τελικά στην Κάλυμνο . 

Written by on 15/12/2022

35 Views

nosokomeio

Η Οδύσσεια ενός μωρού να φτάσει στην   ΙΘΑΚΗ, αφού στα φαρμακεία όλης της Δωδεκανήσου όπως και στα νοσοκομεία της δεν υπήρχε φάρμακο που σώζει ζωές. Μόνο στην Κάλυμνο κοντά μας και στην Κάρπαθο μακριά μας. Σοβαρός ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Αυτή τη φορά όλα ήταν σε απόλυτη παρουσία και ακρίβεια, εκτός από ένα, το πιο σημαντικό, το οποίο λίγο έλειψε να οδηγήσει σε απρόσμενες καταστάσεις την υγεία ενός μικρού παιδιού 18 μηνών το οποίο για κάποιους λόγους είχε δει για πρώτη φορά την κοινωνία από το άλλο της πρόσωπο, μια κοινωνία η οποία πρόκειται να την εντάξει στο περιβάλλον της αδιαφορώντας για το πως και με ποιον τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν ,όταν η μητέρα του παιδιού διαπίστωσε ότι μετά από μια πρόσκαιρη ίωση με λίγο πυρετό για μια ημέρα, κάτι δεν πήγαινε καλά στο σώμα της μικρής. Τη μετέφεραν με τον πατέρα του παιδιού στο Κ.Υ. και εκεί άρχισαν οι εξετάσεις από την παιδίατρο κ.Τεκενλή Ζωή η οποία έδωσε τον καλύτερο εαυτό της ,και διαπιστώθηκε από τις αιματολογικές, ότι υπάρχει πρόβλημα κατάλοιπο της ίωσης, το οποίο επηρεάζει μεγάλο αριθμό νεαρών παιδιών και έχει σχέση με την αδρανοποίηση της ανοσοποιητικής θωράκισης του οργανισμού.

Αμέσως η παιδίατρος ξεκίνησε μαραθώνιο επαφών τόσο με φαρμακεία όλης της Δωδεκανήσου, όσο και με τα νοσοκομεία Λέρου ,ΚΩ και Ρόδου για την εξεύρεση φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως και το οποίο σώζει ζωές .Δυστυχώς δεν υπήρχε σε όλη τη Δωδεκάνησο αυτό το φάρμακο εκτός από μια δόση που βρισκόταν θεία βουλήσει στο νοσοκομείο Καλύμνου και θα πούμε πως στη συνέχεια .Άρχισε τότε η προσπάθεια συντονισμού για τη μεταφορά τόσο του φαρμάκου όσο και του 18 μηνών μικρού παιδιού στο πλησιέστερο νοσοκομείο με παιδιατρική κλινική, αφού η Κ άλυμνος αδυνατούσε να περιθάλψει το μικρό λόγω ασθενείας του παιδιάτρου.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων και έτσι το παιδί διακομίστηκε στη Λέρο με εντολή του Ε.Κ.Α.Β. με το σκάφος ΔΕΛΦΙΝΙ ενώ παράλληλα έφθασε την ίδια ώρα και το φάρμακο από την Κάλυμνο με το πλωτό του Λιμενικού Σώματος και άρχισε η σε πρώτη φάση αγωγή .Επειδή βέβαια υπάρχει η απορία γιατί δεν έγινε αεροδιακομιδή με ελικόπτερο θα πρέπει να ειπωθεί ότι λόγω του προβλήματος του παιδιού δεν επιτρεπόταν να ταξιδεύσει με ελικόπτερο πιθανόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

Τώρα όσον αφορά το φάρμακο αυτό βρισκόταν όπως αναφέραμε παραπάνω με τη βοήθεια του Θεού στο Νοσοκομείο Καλύμνου με τη μέριμνα του νέου Διοικητή του του οποίου ο γιος είχε νοσήσει και ερχόμενος στην Κάλυμνο το παρήγγειλε και το είχε διαθέσιμο για κάποια έκτακτη ανάγκη.

Πέραν τούτου πρέπει να αναφερθεί ότι στην προσπάθεια αποφυγής του κινδύνου για το παιδί συνεργάστηκαν αρμονικά ,στον τομέα του ο καθένας, άτομα τα οποία βοηθούν όταν και όποτε χρειαστεί ,όπως μας ανέφεραν. Αξίζει να αναφερθούν αυτά τα άτομα και οι φορείς ευελπιστώντας ότι αυτή τους η βοήθεια θα έχει και συνέχεια .Έτσι πρώτοι μπήκαν στο χορό των παρεμβάσεων οι 3 βουλευτές της Ν.Δ .Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης ,Γιάννης Παππάς ,Μάνος Κόνσολας μαζί με τους συνεργάτες τους,  η υφυπουργός υγείας κ .Ζέτα Μακρή το γραφείο του Υπουργού Υγείας κ .Αθανασίου Πλεύρη, το Ε.Κ.Α.Β. το οποίο πέρα από τη μη διακομιδή ,σωστά βέβαια, δεν μπορούσε λόγω πρωτοκόλλου να μεταφέρει το φάρμακο στη Λέρο από Κάλυμνο ,ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. , ο κ . Λιμενάρχης και το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καλύμνου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Νικόλαος Φανιός, ο οποίος μαζί με το Διοικητή του Κρατικού Θεραπευτηρίου Γ.Ν. Κέντρου Υγείας Λέρου κ. Νικόλαο Χαραλάμπη συνεργάστηκαν άμεσα για το επιθυμητό αποτέλεσμα, και οι οποίοι ενημέρωναν για την πορεία της υγείας του παιδιού,  ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Πέντες Λευτέρης ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάτμου κ. Νικήτας Τσαμπαλάκης με τις καίριες παρεμβάσεις του καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Πάτμου .

 

Ευχαριστήρια επίσης αξίζουν στο παιδιατρικό τμήμα νοσοκομείου Λέρου΄ όπως επίσης και στον παιδάιτρο Νικήτα Ταχλιαμπούλη.
Αφήσαμε τελευταία αλλά με σημαντική προσφορά στην έγκαιρη και επιτυχή διάγνωσή της ,τις εξετάσεις, τις ενέργειες ,αλλά και τις καθησυχαστικές προτροπές προς την οικογένεια της μικρής, την παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Πάτμου κ.Τεκενλή Ζωή.

Τ

ο παιδί μετά από ταλαιπωρία 5 ημερών αναχώρησε για το σπίτι του και στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα για περαιτέρω εξετάσεις.
Θερμές ευχαριστίες προς τους προαναφερθέντας καθώς ακόμη και προς όλους εκείνους οι οποίοι εξέφρασαν παντί τρόπω τη συμπαράστασή τους. Όμως θα έλεγε κάποιος και εδώ είναι το μείον της υπόθεσης, ότι για 14 νησιά στη Δωδεκάνησο υπήρχαν μόνο 2 συσκευασίες φαρμάκου- η άλλη βρέθηκε στην Κάρπαθο- ειδικά της Καλύμνου θεία δυνάμει ,και απορεί γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την Ελλάδα στο σύνολό της. Η απάντηση βέβαια είναι απλή και οφείλεται στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου στα πλαίσια της διαχείρισης του ως εμπορεύματος και φυσικά σε βάρος της υγείας του λαού.

 

Και ενώ το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ζήτημα ζωής ,αυτό δεν υπάρχει ούτε στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, ακούστηκε το Γ.Γεννηματάς, αλλά ούτε και στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Π.Υ. Φαντάσου λοιπόν στη Δωδεκάνησο!!!!!!!! Το γεγονός αυτό είναι υπόψη του Υπουργού ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση διεθνώς και ενδεχομένως, επειδή υπάρχουν και κάποια κερδοσκοπικά παιγνίδια, ενώ τόνισε πως είμαστε στο στάδιο της σταδιακής αποκατάστασης.

 

 

Τον κάθε πολίτη όμως, ειδικά στις νησιώτικες περιοχές, δεν τον ενδιαφέρουν τα παιγνίδια των πωλητών ελπίδων και των κερδοσκόπων, αλλά η οριστική λύση του προβλήματος .Δεν τον ενδιαφέρει η αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ανάγκες των ασθενών πληθυσμών προκειμένου να προσποριστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος χωρίς να τους καίγεται καρφί. Άλλωστε γιατί πρέπει η πατρίδα μας να εξαρτάται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα συμφέροντά τους αλλά και τα παιγνίδια που παίζουν αυτές;;;

Κλείνοντας αξίζει να πει κάποιος καλοπροαίρετα, τόσο στον κ .Δήμαρχο όσο και στον κ. Πρόεδρο της Δ.Ε. του Κ .Υ .Πάτμου ,οι οποίοι πραγματικά επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περίπτωση τα εξής:

Φροντίστε να προμηθευτείτε το συγκεκριμένο φάρμακο ακολουθώντας το παράδειγμα του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλύμνου , ο οποίος το είχε ως απόθεμα στο χώρο που διοικεί και πραγματικά βοήθησε τα μέγιστα στην περίπτωση της μικρής. Θα σώζει ζωές , με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αεροδιακομιδές στην περίπτωση αυτή, όπως ακριβώς και έγινε.

Θα είναι κέρδος της κοινωνίας αλλά και δικό σας.

Πηγή;Patmos. News

Νίκου Μελιανού


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist