ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ; ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Written by on 15/01/2023

57 Views

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ

Είπα, το ξαναλέω και το τονίζω εμφατικά! Το Εκλογικό μας Σύστημα πάσχει βαρέως, πάσχει παθολογικά. Και στις Βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τις πρώτες δεν υπάρχει χρόνος θεραπείας, γιατί όπου νάσαι έρχονται με την άνοιξη. Θα επιμείνω όμως για τις δεύτερες, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, διότι γι αυτές υπάρχει ακόμα χρόνος Νομοθετικής ρύθμισης μέχρι να γίνουν. Γιατί? Διερωτάσθε μήπως τι δεν πάει καλά μ αυτές? Τα πάντα! Τίποτα δεν είναι σωστό! Έχουμε ένα πανάρχαιο ρουσφετολογικό Σύστημα που επέβαλε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ (λες και θα ήτο αιώνες στην Εξουσία), για έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα σχέδια και πλάνα της Κεντρικής Διοίκησης. Σύστημα που συνέχισαν και συνεχίζουν τα άλλα μεγάλα Κόμματα που κυβέρνησαν (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ). Στην ουσία δηλαδή, τα Κόμματα κατεβάζουν τους δικούς τους υποψήφιους Δημάρχους, τους δικούς τους Περιφερειάρχες κι ο χορός καλά κρατεί. Και το ρουσφετολογικό “δούναι και λαβείν”. Δώσε μου για να σου δώσω. Βγες εσύ και γω θα σε στηρίξω σαν Κυβέρνηση ( λέει στον υποψήφιο που ζητά το χρίσμα). Ένα άδικο εκλογικό σύστημα όπου οι άξιοι άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν τον τόπο τους να μην μπορούν να το κάνουν. Και δεν μπορούν να το κάνουν, όχι μόνον γιατί ελέγχονται από την Κεντρική Εξουσία (η οποία δεν στηρίζει έμπρακτα τοπικές αρχές που δεν πρόσκεινται πολιτικά προς αυτήν) αλλά και διότι είναι αδύνατον από μόνος του ένας υποψήφιος Δήμαρχος ή και Περιφερειάρχης να συγκεντρώσει τον τεράστιον αριθμό υποψηφίων Συμβούλων που απαιτεί αυτός ο Νόμος. Ρωτήσατε έναν υποψήφιο Δήμαρχο τι Μαραθώνιο δρόμο κάνει μήνες ολόκληρους για να συγκεντρώσει γύρω του π.χ.300 υποψήφιους??!!! Το τί ακούν; Το τι λένε; Το τι τάζουν και υπόσχονται; Και το πιό σοβαρό: Διερωτηθήκατε τι κοινωνικά προβλήματα και τι έριδες και ενδοοικογενειακές διαμάχες γίνονται (απειλές, ύβρεις, ξυλοδαρμοί, διαζύγια, εχθρότητες, μίση, συκοφαντίες, χτυπήματα κάτω από την μέση) μέσα στο ίδιο ακόμα σπίτι, όπου ενδέχεται ο πατέρας, ο αδελφός ή ο εξάδελφος να είναι με τον άλλον υποψήφιο Δήμαρχο;! Αλλά και το τι χρήμα σπαταλάται άδικα από τον Α ή Β υποψήφιο, το διερωτάσθε; Πολλοί ικανοί και τίμιοι και εργατικοί δεν το αποτολμούν γι αυτό τον λόγο. Αλλά και μετά τις εκλογές η σύγκρουση αυτών των συγγενών συνεχίζεται ως διαμάχη στις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Αρχή και Αντιπολίτευση.
Άρα το Σύστημά μας πάσχει και θέλει θεραπείαν. Εκτός κι αν άγνωστες και σκοτεινές δυνάμεις (εντός και εκτός χώρας) θέλουν να διαιωνίζουν και υποθάλπουν την καταχθόνια ΔΙΧΟΝΟΙΑ που μας κατέστρεψε αιώνες τώρα , ως λαό, έθνος, κράτος, πολιτισμό κλπ. Και μιά λοιπόν που ο νεοέλληνας αρέσκεται να λέει ότι είναι “προοδευτικός”, γιατί δεν αποτολμά κι εδώ καινοτομία; προοδευτικότητα; Ξένοι λαοί, ακόμα και αυτοί των χωρών της Αφρικής, έχουν πιο ορθολογικό και λειτουργικό εκλογικό νόμο και δεν έχουν την φαγωμάρα που έχουμε εμείς. Τι έχουν? Μόνο δύο λίστες. Δύο Ψηφοδέλτια. Στο ένα ψηφοδέλτιο, τους υποψήφιους Δημάρχους ( οι οποίοι εννοείται πως δημοσιοποιούν εγκαίρως το πρόγραμμά τους σ’ όλα τα ΜΜΕ και αναμετρώνται και τηλεοπτικά σε “ντιμπέιτ”). Στο 2ο ψηφοδέλτιο αναγράφονται όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν μεράκι και διάθεση να υπηρετήσουν τον τόπο τους, ασχέτως πολιτικής χροιάς αυτών. Και μάλιστα , αριστερά του ονόματός των (κατ αλφαβητική σειρά) έχουν και μία μικρή φωτογραφία του προσώπου τους, για να μην υπάρχει καμμία σύγχιση, ιδίως σε περιπτώσεις συνωνυμίας. Εξ αυτών που θα εκλεγούν, ο επικρατήσας Δήμαρχος επιλλέγει τους συνεργάτες-συμβούλους του. Κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά!! Ούτε δαπανά μια περιουσία στην προεκλογική του εκστρατεία. Αλλ ούτε και το Κόμμα που τον στηρίζει (σήμερα) ξοδεύει 1 € από τα …δανεικά του. Και μπορεί ο καθένας νόμιμος πολίτης να είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή Σύμβουλος. Κι εγώ , κι εσύ κι ο καραπετρής. Δεν σας αρέσει? Και Γιατί? Αν όμως σας αρέσει, κάντε το! Προλαβαίνετε για μια Νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως στα Κόμματα, στους Βουλευτές, στην Κυβέρνηση, στους τοπικούς άρχοντες και στα ΜΜΕ που επηρεάζουν αυτούς όλους. Τολμήστε το για το καλό της πατρίδος . Για το καλό όλων μας. Ιδού η Ρόδος!!!

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ
(Νομικός, οικονομολόγος, πολιτειολόγος, εκπαιδευτικός, συντξ. Τμ/χης Τραπέζης τ.Ελλάδος, βραβευμένος Λογοτέχνης, κτήτωρ και Δ/ντης του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου, αρθρογράφος)

Ρόδος 5 Ιανουαρίου 2023

Υ.Γ.
Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε για την Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που κι αυτό , ως Σύστημα, πάσχει βαρέως.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist