Κυριακή της Αποκριάς, η Αδελφότητά Ολυμπιτών η Δήμητρα τήρησε τα πατροπαράδοτα έθιμα της Ολύμπου, που με προσήλωση μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας και σήμερα τα μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές.

Written by on 28/02/2023

58 Views

Την Τυρινή Κυριακή – τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η Αδελφότητά μας τήρησε τα πατροπαράδοτα έθιμα της Ολύμπου, που με προσήλωση μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας και σήμερα τα μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές. Έτσι από το πρωί της Κυριακής, ομάδα νέων μας συναποτελούμενη από 10 αγόρια μεταμφιέστηκαν στο όροφο της νεολαίας μας στο κτήριο της Καλλίπολης στις γνωστές χαρακτηριστικές φιγούρες του γέρου, της γριάς, του γιατρού, των φουστανελάδων και των γυναικών με την φορεσιά μας το καβάι ώστε να αναβιώσουμε το αποκριάτικο δρώμενο της Ολύμπου. Με την συνοδεία των παραδοσιακών μας μουσικών οργάνων και καταξιωμένων μερακλήδων, επισκεφτήκαμε επιλεγμένα σπίτια ηλικιωμένων συμπατριωτών μας σε Καλλίπολη και Αμφιάλη. Η συγκίνηση όλων ήταν εμφανής και έκδηλη πράγμα που γέμισε όλους τους συμμετέχοντες με έντονα συναισθήματα. Στο μέσο της διαδρομής απαραίτητη στάση στο κέντρο του Πειραιά όπου φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο και τελέσαμε το δρώμενο στην κεντρική πλατεία Κοραή τραγουδώντας το γνωστό αποκριάτικο Ολυμπίτικο τραγούδι «ο Γιάνναρος επόθανε».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκεντρωθήκαμε όπως κάνουμε επί δεκαετίες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητάς μας στην Αμφιάλη όπου με την συμμετοχή δεκάδων συμπατριωτών μας γιορτάσαμε την λήξη της αποκριάς με τον γνωστό πατροπαράδοτο Ολυμπίτικο τρόπο. Άφθονο προσεγμένο φαγητό και ποτό, γλέντι Ολυμπίτικο με την συμμετοχή όλων των ηλικιών και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ευχαριστούμε όλους τους καλούς μας φίλους και συμπατριώτες που άνοιξαν τα σπιτικά τους το πρωί στο δρώμενο αλλά και μας τίμησαν με την παρουσία τους στο αποκριάτικο γλέντι μας διασκεδάζοντας χωρίς περιορισμούς ύστερα από 3 χρόνια εγκλεισμού.

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Σαρακοστή με Υγεία!!!


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist