Ο Άης Γιώργης στο Πηλάι της Αυλώνας Ολύμπου Καρπάθου γιόρτασε σήμερα.

Written by on 22/04/2023

88 Views

Ο Άης Γιώργης στο Πηλάι της Αυλώνας Ολύμπου Καρπάθου γιόρτασε σήμερα. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο μέσα σε παλαιό λιόφυτο, πηγές με τρεχούμενο νερό, με θέα το Βουνο Δ , και την κοιλάδα Α που σβήνει στην περιοχή της Βανάντας, – σε άλλο μου ταξίδι θα χρησιμοποιήσω τον πέτρινο καλό στρωμένο δρόμο -είναι χτισμένο αυτό το εξωμονάστηρο της Καλλίτσας Τσαμπανάκαινας το γένος Νικολάου Μακρή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι από τα παλαιότερα της Ολύμπου, χτισμένο περί τον 17ο αιώνα και ανακαινισμένο μετά από πυρκαγιά δύο αιώνες αργότερα.

Σώθηκε από εκείνη την πυρκαγιά το τέμπλο, κατασκευασμένο 1763. Τμήμα του αναδεικνύει μέρη  της πλούσιας ναίφ καλλιτεχνίας που άνθησε και μεγαλούργησε στην Όλυμπο. Η λαϊκή τέχνη σε όλο το μεγαλείο και τις εκφάνσεις της . Ίδιας εποχής είναι και ο Άης Νικόλας στο Γιτζουρά, στην είσοδο της Ολύμπου. Εδώ μόνασε τον προπερασμενο αιώνα και ο μοναχός Συμεών από την οικογένεια Χατζηππαπά, πρόγονος της σήμερα ιδιοκτήτριας Πόπης Τσαμπανάκη – Μήνα, συζύγου αξέχαστου καθηγητή μας Κωνσταντίνου Μηνά, που μας φιλοξένησε με φαγητά, ποτά και γλυκίσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο όλο κτιριακό συγκρότημα και οι χώροι όπου γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια μεγάλο πανηγύρι στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Ξεχωρίζουν η μεγάλη, πετρόχτιστη ” κούφη” ο χώρος του πανηγυριού, Β.Α. και το μαγειρείο Β. Αργότερα χωρίστηκε και χτίστηκε νεότερο σπίτι με σουφά για τη διαμονή των ιδιοκτητών.
Εξερευνώντας την πιθανή ετυμολογία της περιοχής, εκτιμάται ότι οφείλεται στο ρήμα Πηλαλει που λέγεται στην ένταση του ανέμου. Όντως  την περιοχή επηρεάζουν όλοι οι άνεμοι. Πηλαλεί ο αέρας…


Σε πλήρη άνθηση αυτή την περίοδο στην περιοχή συναντάμε και τον θαμνώδη Ασπαχνό, με τα κίτρινα λουλουδάκια που αγαπούν ιδιαίτερα οι μέλισσες, επικίνδυνα για τα μάτια αλλά ωφέλιμα για την προστασία των νεφρών. Κάπου εκεί ακούσαμε σήμερα και κάποιες από τις εναπομείνασες πανέμορφες και χλιοτραγουδισμένες πέρδικες.
Και του χρόνου Πόπη μου να ξαναβρεθουμε και πλάι στον φίλο Νίκο Αναστασιάδη να ψάλλουμε, υπό τις ευλογίες του αγαπημένου παπά Γιάννη.

Κείμενο του Αριστείδη Εμμ. Μιαούλη 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist