Γράφει ο κ.Αριστείδης Μιαούλη: Εκατόν είκοσι ένα χρόνια πέρασαν από τότε που ο διαλεκτολόγος και λαογράφος Richard M. Dawkins (1871-1955) – που μελέτησε ενδελεχώς ο εκλεκτός συμπατριώτης καθηγητής λαογραφίας Μηνάς Αλεξιάδης.

Written by on 11/02/2024

80 Views
Εκατόν είκοσι ένα χρόνια πέρασαν από τότε που ο διαλεκτολόγος και λαογράφος Richard M. Dawkins (1871-1955) – που μελέτησε ενδελεχώς ο εκλεκτός συμπατριώτης καθηγητής λαογραφίας Μηνάς Αλεξιάδης – έγραψε κατά το ταξίδι του στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1903 στο έργο του Notes from Karpathos, πως «μόνο στην ΄Ολυμπο διατήρησαν οι γυναίκες την παραδοσιακή φορεσιά τους , ενώ σε κάποια άλλα χωριά τείνει να εξαφανιστεί από την καθημερινότητα». Και θυμάμαι τον προβληματισμό που μου μετέφερε το καλοκαίρι του 2012 ο τότε πρόεδρος της δραστήριας Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου Η ΒΡΥΚΟΥΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, προτείνοντας μου να αναλάβω, με γνώμονα την αγάπη μου για την ΄Ολυμπο το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για τη φορεσιά της. Με τη βοήθεια και όσων αναφέρονται στην ταινία, μετά από 9 ώρες απανωτών γυρισμάτων, τα καταφέραμε και όλα χώρεσαν σε δυο ντιβιντί 2 περίπου ωρών. ..
Όπως μαθαίνω, και χαίρομαι, η προσφορά μου αυτή στην αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου βρίσκεται σε κάθε Ολυμπίτικο σπίτι, όπου γης και προκαλεί το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός. Υπάρχει ανοιχτή η δέσμευση εν ευθέτω χρόνο να ολοκληρώσουμε άλλο ένα ντοκιμαντέρ με μοναδικό θέμα τα ανδρικά και γυναικεία υποδήματα των κατοίκων της Ολύμπου. ΄Ηδη έγιναν τα πρώτα επιτόπια γυρίσματα – αν ο χρόνος το επέτρεπε να συμπεριληφθούν στο πρώτο με τη φορεσιά – με το φίλο Γιάννη Πρεάρη, τον τελευταίο αυθεντικό παραδοσιακό κατασκευαστή παραδοσιακών υποδημάτων της Ολύμπου ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε με χαρά σ΄αυτή την προσπάθεια.

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist