Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στο Δημαρχείο Καρπάθου: «Με τη συνεργασία σας κ. Δήμαρχε θα λύσουμε τα προβλήματα»

Written by on 28/05/2024

163 Views

Με κύριο θεματικό άξονα τα προβλήματα που άπτονται του τομέα Υγείας στο νησί της Καρπάθου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 9:30 στο Δημαρχείο συνάντηση του Δημάρχου Καρπάθου κ. Μιχαήλ Φελλουζή με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη. Παρόντες, η Έπαρχος Καρπάθου–Ηρ. Νήσου Κάσου κα. Καλλιόπη Νικολαϊδου, οι Αντιδήμαρχοι, κ Νικόλαος Πρωτόπαπας, κ. Αναστάσιος Μηλιός, κ. Ευστάθιος Γαρεφαλάκης, κ. Νικόλαος Προικής και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου κ. Βασίλειος Στασινόπουλος.

Η κα Υφυπουργός έκανε καταγραφή των προβλημάτων που έθεσε η Δημοτική Αρχή και διαβεβαίωσε τον κ. Δήμαρχο ότι Υπουργείο και Δήμος θα συμπορευτούν με στόχο την επίλυση τους.

Πρώτο θέμα αναφοράς του Δημάρχου Καρπάθου και των Αντιδημάρχων ήταν η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου. Η Δημοτική Αρχή επεσήμανε:
«Το ΓΝ Καρπάθου είναι υποστελεχωμένο, είναι ανάγκη να επιληφθεί το Υπουργείο ώστε άμεσα αρχικά με απόσπαση και στη συνέχεια με μόνιμη πρόσληψη να καλυφθούν κρίσιμες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ειδικότητες (ακτινολόγος, παθολόγος κτλ). Από την πλευρά του ο Δήμος Καρπάθου είναι σε διαδικασία να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο κίνητρα, ώστε οι ιατροί να επιδοτηθούν κάποιο μέρος από το ποσό του ενοικίου που πληρώνουν.
Από την άλλη έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κο Δένδια, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας να διαθέσει προς το ΓΝ Καρπάθου οπλίτες, οι οποίοι έχουν πτυχίο ιατρικής και έχουν καταγωγή από την Κάρπαθο, ώστε να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες του νοσοκομείου.»

Θέμα αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ
Σχετικά με το θέμα των αεροδιακομιδών ζητήθηκε η παρέμβαση της κας Υφυπουργού, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα ,τονίστηκαν τα εξής: “Παρατηρούμε ότι οι ιατροί φοβούνται να καλέσουν το ΕΚΑΒ, μήπως και θεωρηθεί ότι το κάλεσαν ενώ δεν ήταν εξαιρετικά επείγον. Υπάρχει κάποια οδηγία για αυτό; Ενδεικτικά σας αναφέρουμε περιστατικό το Σάββατο 25/5/2024, ιατρός κάλεσε το ΕΚΑΒ, αυτό ήρθε στο αεροδρόμιο της Καρπάθου και επειδή ο ιατρός του ΓΝ Νοσοκομείου Καρπάθου είδε υποχώρηση στα συμπτώματα ακύρωσε την αεροδιακομιδή. Στη συνέχεια και μόνο επειδή οι γονείς πίεσαν τους ιατρούς του ΕΚΑΒ, αυτοί το μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Εκεί οι γιατροί το έκριναν ως επείγον και το περιστατικό θα χειρουργηθεί. Δεν γίνεται να νοιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε στο άκρο του Αιγαίου, οπότε και μία αεροδιακομιδή να γίνει ενώ δεν είναι επείγουσα, είναι προτιμότερη από το να χαθεί μία ζωή. Ευελπιστούμε στην βοήθεια σας σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Θέμα ιδιοκτησιακού Κέντρου Υγείας Καρπάθου
Αναφερόμενος στο κτίριο του πρώην Κέντρου Υγείας Καρπάθου, ο κ. Φελλουζής ενημέρωσε την κα Υφυπουργό ότι με την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου Καρπάθου η Δημοτική Αρχή ζήτησε να απομακρυνθεί το υλικό το οποίο έχει παραμείνει στον εσωτερικό του χώρο, ώστε να εξετάσει τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την τελική του χρήση. Έως σήμερα καμία απάντηση στο έγγραφο αυτό δεν έλαβε ο Δήμος Καρπάθου.

Δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο ΓΝ Καρπάθου
Το ζήτημα δημιουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο ΓΝ Καρπάθου , τέθηκε επίσης στην κα Αγαπηδάκη. Πρόκειται για μία κίνηση που είναι άκρως απαραίτητη , αφού αυτή τη στιγμή περίπου 25 κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου, που χρήζουν αιμοκάθαρσης, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα δύο αυτά νησιά (μαζί με τις οικογένειες τους) αφού δεν υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Μιχαήλ Κων. Φελλουζής


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist