«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη»

Written by on 04/03/2021

68 Views

Νέα πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα για τους δασικούς χάρτες, με την κατάθεση Ερώτησης αλλά και έξι (6) συγκεκριμένων προτάσεων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα όσο είναι καιρός και πριν η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη. Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για το μέγεθος του προβλήματος», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι:
– Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτάσεων σε Πάτμο και Σύμη χαρακτηρίζονται ως δασικές, το ίδιο ισχύει και για την Αστυπάλαια αλλά και για την Τήλο.
– Για τους δασικούς χάρτες της Καρπάθου και Κάσου ελήφθησαν υπόψη αεροφωτογραφίες των ετών 1960, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα στοιχεία. Εκτάσεις που μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 60 καλλιεργούνταν και στις οποίες υπάρχουν τεκμήρια για αυτό, χαρακτηρίζονται ως δασικές, ενώ υπάρχουν λανθασμένες καταγραφές στα όρια των οικισμών. Οι εγκαταλελειμμένοι αγροί, με λίγα φρύγανα, δεν μπορούν να θεωρούνται δασικές εκτάσεις και να κινδυνεύουν με δήμευση ιδιωτικές περιουσίες.
– Παραλιακές εκτάσεις του δημοσίου σε Ρόδο και Κω χαρακτηρίζονται δασικές ενώ είναι χορτολιβαδικές. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται κάθε προοπτική τουριστικής αξιοποίησής τους από το δημόσιο.
Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε, επίσης, έξι (6) προτάσεις:
1ον: Να ενταχθούν και τα Δωδεκάνησα στο καθεστώς περιοχών, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, η Κρήτη και η Μάνη, στις οποίες για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν ισχύει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, αλλά έχουν ίσα δικαιώματα Δημόσιο και ιδιώτες, αρκεί να αποδείξουν ότι το κατέχουν είτε το νέμονται επί σειρά ετών με τίτλους.
2ον: Με δεδομένο το ειδικό κτηματολογικό καθεστώς της Δωδεκανήσου, να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικών για να διαμορφωθεί ένα νέο ορθολογικό πλαίσιο για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών στα Δωδεκάνησα.
3ον: Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες, που εκπνέει στις 14 Ιουνίου.
4ον: Να ενισχυθούν με προσωπικό οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για να εξετάζονται ταχύτατα οι ενστάσεις και να εκδίδονται γρήγορα οι αποφάσεις.
5ον: Να επιστρέφεται το κόστος του παραβόλου στους πολίτες που θα δικαιωθούν από τις Επιτροπές.
6ον: Να εκδοθεί νέα εγκύκλιος, με την οποία θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα ιδιοκτητών και πολιτών της Δωδεκανήσου που δεν προχώρησαν στις προβλεπόμενες από το Νόμο προθεσμίες, σε υποβολή αντίρρησης κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και όχι μόνο για τα αναμορφωμένα τμήματα των δασικών χαρτών.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist