«Ν. Σαντορινιός: Σκανδαλώδεις και προκλητικοί οι όροι του Διαγωνισμού για τη σίτιση των ΚΥΤ των νησιών. Με μεθοδεύσεις αποκλείονται οι νησιωτικές επιχειρήσεις. Κατάθεση Ερώτησης»

Written by on 06/03/2021

34 Views

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζοντας τις σκανδαλώδεις και προκλητικές προϋποθέσεις που εμπεριέχονται στον Διαγωνισμό για τη σίτιση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, οι οποίες και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα στην Ερώτηση, η οποία και συνυπογράφεται από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τονίζεται το γεγονός ότι στον εν λόγω Διαγωνισμό (ΑΔΑ 6ΒΣ346ΜΔΨΟ- ΛΗΑ) με εκτιμώμενο κόστος περίπου 103εκ € το χρόνο, για τη σίτιση των ΚΥΤ που λειτουργούν ανά Περιφέρεια, παρουσιάστηκαν αιφνίδιες αλλαγές στους όρους της συμμετοχής, οι οποίοι είναι αδύνατον να καλυφθούν από τις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των νησιών, ενώ παράλληλα φωτογραφίζουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, συγκεκριμένων συμφερόντων.
Αναλυτικότερα, εκτός του ότι ζητείται κατάθεση εγγυητικής ύψους 1εκ €, όταν μέχρι τώρα ανερχόταν στα 150.000€, επιπλέον, σε περίπτωση που μια επιχείρηση εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για ένα «Τμήμα» (Δομές μιας Περιφέρειας, πχ. ΚΥΤ Κω και Λέρου), τότε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζητά την υποχρέωση γενικού κύκλου εργασιών 90εκ ευρώ την τριετία ’17-‘19, άρα 30εκ ευρώ ετησίως! Ενώ αν η ενδιαφερόμενη εταιρεία διεκδικήσει το έργο της σίτισης για όλες τις πανελλαδικές δομές, τότε ζητείται μόνο το 6% της μέγιστης εκτιμώμενης αξίας, χωρίς ΦΠΑ, του συνόλου των συμβάσεων που προβλέπονται για τη συνολική διάρκεια της συμφωνίας-πλαίσιο συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης, των συγκεκριμένων Τμημάτων.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι συγκριμένες προϋποθέσεις είναι αδύνατον να καλυφθούν από οποιοδήποτε νησιωτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο του επισιτισμού. Η Κυβέρνηση αποκλείει προκλητικά από αυτό τον Διαγωνισμό και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, ειδικά σε μια περίοδο που χρειάζεται στήριξη για να κρατηθεί ζωντανή. Ταυτόχρονα μια τέτοια μεθόδευση από πλευράς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οδηγεί σε οριστικό μαρασμό σχεδόν όλη την καθημαγμένη πια οικονομική ζωή των νησιών, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις που αναλάμβαναν ή θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της σίτισης των διαμενόντων στα ΚΥΤ, και τώρα αποκλείονται από την δυνατότητα συμμετοχής, προμηθεύονται την πλειονότητα των πρώτων υλών τους από τους παραγωγούς και βιοτέχνες του πρωτογενούς τομέα των νησιών, ενώ απασχολούν αρκετούς ντόπιους εργαζόμενους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν απαντήσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Γιατί το Υπουργείο επέλεξε να αλλάξει τους όρους του συγκεκριμένου Διαγωνισμού, όταν μάλιστα η διάρκειά του είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια; Γιατί οι όροι προβλέπουν διαβαθμισμένες οικονομικές προϋποθέσεις που καταλήγουν να είναι δυσβάσταχτες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των νησιών, αλλά ευνοϊκές για τις πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, που λειτουργούν σε πανελλαδική κλίμακα; Πώς αντικρούει το Υπουργείο τις κατηγορίες των τοπικών φορέων των νησιών περί φωτογραφικών όρων και μεθοδευμένο αποκλεισμό των νησιωτικών επιχειρήσεων;
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει ότι η κρίση της πανδημίας επέφερε μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών και οι σημερινές μεθοδευμένες αλλαγές στους όρους του Διαγωνισμού, αποκλείουν τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των νησιών, θέτοντας σε περαιτέρω ασφυξία την τοπική αγορά, τον πρωτογενή τομέα και σε κίνδυνο δεκάδες θέσεις εργασίας. Περιμένουμε απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο καθώς η διαχείριση του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού δεν μπορεί να «προσφέρεται» για φωτογραφικές συμβάσεις, χαριστικούς όρους και μεθοδευμένους αποκλεισμούς από Διαγωνισμούς.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist