Γ. Κρητικός: «Η παράταξη Γλυνού έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με όλα τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος»

Written by on 20/03/2021

28 Views


Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της θητείας μας. Χρονική στιγμή ιδανική για να κάνουμε μια πρώτη ουσιαστική αποτίμηση της μέχρι τώρα παρουσίας των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία επισήμανση. Σε όλους τους κώδικες και νόμους της αυτοδιοίκησης (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ‘Καποδίστριας’, ‘Καλλικράτης’, κτλ.) ο νομοθέτης κάνει λόγο για παρατάξεις της ‘πλειοψηφίας’ και της ‘μειοψηφίας’. Δεν χρησιμοποιεί τους όρους ‘συμπολίτευση’ και ‘αντιπολίτευση’ πουθενά. Και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Γίνεται επειδή στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των μελών των Συμβουλίων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και διάθεση προσφοράς. Πραγματικοί αντίπαλοι αποτελούν τα προβλήματα του τόπου και οφείλουμε όλοι απ’ όποια θέση κι’ αν βρισκόμαστε να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσής τους μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο και τις αρμοδιότητες που πηγάζουν από τη θέση μας.

Η Περιφερειακή Αρχή Χατζημάρκου έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής με εξαιρετική επιτυχία στις απαιτήσεις του ρόλου της. Ο κ. Περιφερειάρχης είναι ένας σύγχρονος ηγέτης. Λίγα λόγια και πολλές πράξεις. Οργάνωσε την ομάδα μας και βοήθησε να αποκτήσουν κοινό βηματισμό οι Σύμβουλοι της παράταξής μας, που προέρχονται από όλους τους χώρους του πολιτικού φάσματος. Υπάρχει ένα κοινό όραμα για το μέλλον των νησιών μας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ακολουθούμε μια πολύ καλά σχεδιασμένη στρατηγική για την επίτευξη των στόχων που από κοινού έχουν τεθεί.

Και στην προσπάθεια αυτή, οι πόρτες είναι μόνιμα ανοικτές σε όσες και όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας διαρκής ανοικτός, δημοκρατικός και συμμετοχικός διάλογος με όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας. Στο τραπέζι του διαλόγου μπαίνουν όλες οι προτάσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Οι προτάσεις των φορέων (Επιμελητηρίων, Συλλόγων, Ενώσεων, κτλ.) αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα με αυτές που προέρχονται από μεμονωμένους πολίτες και μαθητές/τριες των σχολείων μας. Καταφέραμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις των τοπικών μας κοινωνιών, δημιουργήσαμε συμμαχίες και προχωράμε μπροστά με τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας.

Και το αποτέλεσμα της πρώτης διετίας είναι καταπληκτικό. Έχει παραχθεί ένα τεράστιο έργο που είναι πλέον ορατό σε όλες και όλους και το οποίο επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι των νησιών στις συνεδριάσεις μας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε τα ίδια και για τη μείζονα παράταξη της μειοψηφίας. Δεν κάνω καθόλου λόγο για τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας καθώς δύο από αυτές είναι μονοπρόσωπες με ισχνή παρουσία στις συνεδριάσεις, καμιά ουσιαστική πρόταση και μηδενική σχεδόν κοινωνική επιρροή, ενώ η άλλη λειτουργεί περισσότερο ως εκπρόσωπος συγκεκριμένου κόμματος εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου και λιγότερο ως παράταξη αυτοδιοίκησης.

Η παράταξη του κ. Γλυνού μοιάζει με ορχήστρα από την οποία απουσιάζει συνήθως ο μαέστρος, τα πρώτα βιολιά παίζουν διαφορετικά κομμάτια, κάποια μέλη έχουν αποχωρήσει και τα περισσότερα έχουν αφήσει στην άκρη τα όργανά τους. Κρίμα, γιατί κάποια από τα στελέχη έχουν εμπειρία και ιστορία στην αυτοδιοίκηση και δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν μέχρι σήμερα το παραμικρό.

Λείπει το όραμα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και απουσιάζει παντελώς η όποια στρατηγική στην ανάδειξη σοβαρών θεμάτων και κατάθεση προτάσεων. Όταν δεν απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις, δεν καταθέτουν προτάσεις, είναι συνήθως αρνητικοί στις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής και δείχνουν απρόθυμοι να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Ο κ. Γλυνός και πολλοί συνεργάτες του έχουν την ευθύνη για μια σειρά από προβλήματα του χθες. Αν και διοίκησαν για δεκαετίες, δεν κατάφεραν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις για όσα μικρά ή μεγάλα είχε ανάγκη ο τόπος μας. Και ενώ κατά την τελευταία διετία τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν μέρος της λύσης των προβλημάτων που οι ίδιοι μας φόρτωσαν, επιμένουν μέχρι σήμερα μονότονα και πεισματικά σε μια στείρα άρνηση. Είναι φανερό πια ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Περιφερειακή Αρχή (και κατ’ επέκταση στον τόπο μας) μέσα από έναν άστοχο και ατεκμηρίωτο καταγγελτικό λόγο που δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει ταυτιστεί στα μάτια των συμπατριωτών μας με τα μεγάλα έργα και με την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων στο παρόν και αποτελεί ελπίδα και εγγύηση για το μέλλον του τόπου.

Όπως δεν είναι και καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με όλα τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος και ως μόνιμοι αρνητές κάθε προσπάθειας ανάπτυξης του τόπου.

Γιάννης Κρητικός
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος
Πολιτισμού Δωδεκανήσου


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist