Στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος τα Covid-free νησιά της Δωδ/νήσου.

Written by on 21/03/2021

Στην αύξηση των τουριστικών ροών προσβλέπουν τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου κάτω των 1000 μόνιμων κατοίκων, όπου οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού Covid-19 έχουν αγγίξει το 100% του πληθυσμού και ήδη έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή τουριστική ειδησεογραφία ως “Covid – Free” τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι.
Το Καστελλόριζο είναι ο πρώτος “Covid Free” προορισμός στην Ελλάδα, ενώ Τήλος, Λειψοί, Χάλκη, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αρκιοί, ολοκληρώνουν και τη δεύτερη δόση των εμβολιασμών σε λίγες μέρες και θα έχουν πετύχει την ανοσία του πληθυσμού πολύ πριν το αναμενόμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, κ. Στράτος Αμύγδαλος, με τον εμβολιασμό άλλαξε η καθημερινότητα των κατοίκων, οι οποίοι αισθάνονται μεγαλύτερη αισιοδοξία για την επικείμενη τουριστική σεζόν.
«Τη θέση της αβεβαιότητας πήρε πλέον η αισιοδοξία. Αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια και προετοιμαζόμαστε για την επικείμενη τουριστική περίοδο με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες και αυτό αναπτερώνει το ηθικό όλων μας. Η περσινή σεζόν ήταν μία σεζόν συντήρησης και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να χάσουμε ακόμη μία χρονιά. Το 90% των κατοίκων του εμπλέκονται με την τουριστική οικονομία, έχει εμβολιαστεί και η δημοσιότητα γύρω από τον προορισμό με αφορμή την ολοκλήρωση των εμβολιασμών, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει θετικά. Ήταν τελικά σωτήρια η εκστρατεία “Ελευθερία” για τα μικρά νησιά», ανέφερε ο κ. Αμύγδαλος.
Οι Λειψοί παραμένουν ένα Covid-free νησί από την αρχή της πανδημίας, με μηδενικά κρούσματα. Το νησί των Λειψών, κατάφερε και πέρυσι, παρόλα τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, να προσελκύσει ένα αξιοσημείωτο αριθμό επισκεπτών και προσδοκά αύξηση της τουριστικής κίνησης, ακόμη και κατά τη χαμηλή τουριστική περίοδο.
«Ο Δήμος μας συμμετείχε σε όλες τις ψηφιακές τουριστικές εκθέσεις. Δεν μας πτόησε η πανδημία και δεν σταματήσαμε ποτέ την προβολή. Πέρυσι, λειτουργήσαμε με αυξημένες πληρότητες κατά την υψηλή τουριστική περίοδο και η σεζόν συνεχίσθηκε μέχρι και τον Οκτώβριο. Το 70% των τουριστών ήταν repeaters, ενώ δεχθήκαμε αρκετούς νέους επισκέπτες οι οποίοι επέλεξαν εναλλακτικούς προορισμούς», δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος και συνέχισε, λέγοντας: «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις τουριστικές αγορές είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύουμε ότι φέτος θα δούμε σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών προς το νησί μας. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και εάν τα αποτελέσματα της σεζόν είναι θετικά, τότε τα απόνερα της πανδημίας θα μας έχουν αγγίξει λιγότερο. Δεν εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη».
Ο κ. Μάγγος δήλωσε ακόμη ότι προτίμησαν να παραμείνουν στους Λειψούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα 150 αλλοδαποί (Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί κλπ), οι οποίοι διαθέτουν παραθεριστική κατοικία στο νησί, γεγονός που συνετέλεσε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Και το νησί της Τήλου έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. Ούτε ένα κρούσμα δεν κατεγράφη στην Τήλο μέχρι τώρα, χάρη στη δέσμη μέτρων που έλαβε η δημοτική αρχή, ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ενισχύει ακόμη περισσότερο την θετική εικόνα του προορισμού.
«Οι κρατήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο κυμαίνονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ζήτηση για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο είναι υψηλότερη. Πιστεύω όμως ότι η δημοσιότητα γύρω από τους covid free προορισμούς θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών, επαναλαμβανόμενων και μη. Στην Τήλο καταφέραμε από την αρχή της πανδημίας να έχουμε μηδενικά κρούσματα, καθώς ο Δήμος μας εφάρμοσε μία δέσμη μέτρων προστασίας τα οποία είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», δήλωσε η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά.
Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να συνεχιστούν τα rapid tests στους επισκέπτες κατά την άφιξή τους στο λιμάνι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει το θετικό πρόσημο του προορισμού. Βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια των tests, είναι βέβαια η ενίσχυση του νησιού με το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό… Η κυρία Καμμά σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε αυτό το θετικό πρόσημο του προορισμού, καθώς διέθεσε μεγάλες παρτίδες rapid test και ποσότητες υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ).
Τέλος, το νησί της Χάλκης αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας και έχει μείνει αλώβητο από τον covid-19. Καθώς μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στους covid free προορισμούς της χώρας, αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φετινή σεζόν. «Στην αρχή επικρατούσε αβεβαιότητα και ανασφάλεια, όμως μετά την ολοκλήρωση της Β’ φάσης των εμβολιασμών, η αβεβαιότητα άρχισε να μετατρέπεται σε αισιοδοξία. Το 95% του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και αυτό θα συμβάλει γενικότερα στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας γύρω από τον προορισμό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά και πιστεύω πώς μπορεί να έχουμε καλές πληρότητες μέχρι και τέλος Οκτωβρίου. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν και τηρουμένων πάντα των αναλογιών και η περσινή σεζόν ήταν καλή για τη Χάλκη. Φέτος, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Α. Φραγκάκης.

 Πηγή:dimokratiki

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist