Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη εργαζομένων, παραγωγών, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής

Written by on 07/04/2021

43 Views

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 1,253 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
 724 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 27.990 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 25.857 ευρώ.
 31 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 407 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 2.080 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 91 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 1,253 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
 τα 670 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Δωδεκανήσου,
 τα 583 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Κυκλάδων.

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα
Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τους παραγωγούς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
 389.643 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 9.000 ευρώ στον τομέα της παραγωγής ανθέων.
 35.500 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
 866.543 ευρώ στους τομείς: α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
 1.052.800 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
 2.746.691 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων
 Μαρίνες/Λιμένες:
Λιμένας / Μαρίνα Μυκόνου
Προετοιμάζεται μελέτη για το σύνολο του λιμανιού και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης.

Μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου
Διεξάγεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος για την Μαρίνα , προκειμένου να προχωρήσει απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας.

 Ακίνητα:
Ιαματική πηγή και Ξενία Κύθνου
Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία με e-auction και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 18.05.2021.

Αφάντου Ρόδου
Για το Νότιο Αφάντου έγινε οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής πώλησης για τουριστική ανάπτυξη τον Ιούλιο 2019.
Για το Βόρειο Αφάντου αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021.

4ον. Λοιπές παρεμβάσεις
 Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών
Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων.
Ορισμένα από αυτά τα νησιά ανήκουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 Παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30.06.2021
Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ) κ. Νίκος Τσούλλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστής Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου κ. Αντώνης Καρατάσος, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κα. Μαρία Κουσαθανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου κ. Μανώλης Μπαρδάνης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου – Νάξου κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου κ. Νίκος Κουτελιέρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας κ. Νίκος Νομικός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου κ. Ανδρέας Τσιμέκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Πασχάλης Βρακίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου κ. Γιάννης Μαγγιώρος και ο Γραμματέας του Σωματείου Εστίασης Ρόδου κ. Σταύρος Ζουρούδης.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist