Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς στη Χάλκη

Written by on 12/04/2021

Την Κυριακή 11 Απριλίου επισκέφθηκε το νησί της Χάλκης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς συνοδευόμενος από με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστος Ευστρατίου και τον Νομικό κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος ανέπτυξε την προσπάθεια του Δήμου Χάλκης για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλες εκείνες τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Βήματα τα οποία θα προσδώσουν στο νησί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διαφύλαξη της σπάνιας βιοποικιλότητας, προστασία του παραδοσιακού οικισμού και εν τέλει γαλήνη και ηρεμία.

Συζητήθηκαν τα σημαντικά θέματα της βιοποικιλότητας του νησιού της Χάλκης και του υπόλοιπου νησιωτικού συμπλέγματος της Αλιμιάς και αποφασίστηκε η περαιτέρω προστασία των ειδών της ορνιθοπανίδας στην οποία περιλαμβάνονται τα σπάνια πουλιά, μαυροπετρίτες, αιγαιόγλαροι και μουστακοτσιροβάκοι των οποίων η ύπαρξη καθιστά το νησί προστατευόμενο βιότοπο Natura 2000.

Στη συνέχεια συνοδεία του Δημάρχου Χάλκης περπάτησαν στα σοκάκια του νησιού και καθ’ οδόν συζήτησαν επί όλων των θεμάτων που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό με τους δασικούς χάρτες. Εν συνεχεία τονίστηκε ότι σε συνεργασία του Δημάρχου Χάλκης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου και του ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιηθεί η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

Τέλος ο Δήμαρχος πρότεινε προς τον κ. Αραβώση ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακατασκευής των αναβαθμίδων (πεζούλες) στο νησί, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς, της χαρουπιάς, της συκιάς, των αμπελιών και γενικά την αγροτική καλλιέργεια των ειδών που ευδοκιμούσαν στο νησί τα προηγούμενα χρόνια.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist