Πάσχα στην Όλυμπου Καρπάθου.

Written by on 13/04/2021

33 Views


Από το πρωί της Μ. Παρασκευής οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν ματσάκια με αγριολουλουδα και στολίζουν τον Επιτάφιο.
Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο.πάνω στο Επιτάφιο.τοποθετούν φωτογραφίες όσων έφυγαν από την ζωή κατά την διάρκεια του χρόνου. Οι ετοιμασίες για το Αναστασιμο τραπέζι κορυφώνεται το Μ Σάββατο .
Από το πρωί οι νυκοκοιρες ετοιμάζουν τις αυγούλες τα παραδοσιακά κουλούρια της Λαμπρής,δίνοντας στη ζύμη σχήμα πουλιών, δράκων και άγριων ζώων για να ξορκισουν τα κακά πνεύματα. Στην Όλυμπο έχουμε το έθιμο  όπου αντί για σουβλιστό αρνί γίνεται το γεμιστο κατσικι η αρνι με ρύζι , και εντόσθια μαγειρίτσα .Στην συνέχεια τοποθετείται στον παραδοσιακό  φούρνο με πηλό και ανημέρα του Πάσχα τον ανοίγουν και γιορταζουν.


Το βράδυ του Μ Σαββάτου , χτυπάει η καμπάνα μεσάνυχτα και όλοι μαζεύονται στην Αναστασιμη ακολουθία .Στην Όλυμπο κορύφωση του εορτασμού του Πάσχα γίνεται την Τρίτη η Λαμπρή Τρίτη όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.

Οι εικονες κατεβαίνουν από το τέμπλο της εκκλησίας και ξεκινα μια πομπή με Αναστασιμα λάβαρα εικόνες η οποία αφού περάσει από όλα τα εκκλησάκια του οικισμού της Ολύμπου καταλήγει στο νεκροταφείο. Εκεί οι γυναίκες κερνουν γλυκά προσφορά στης ψυχές τῶν νεκρών.

Στην συνέχεια η πομπή θά συνέχιση γύρω από το μονοπάτι του οικισμού όπου θά κατάληξη από εκεί πού ξεκίνησε τήν κεντρική πλατεία όπου εκεί θά γίνει η ύψωση των εικόνων.

Η συνέχεια ανήκει στους Όργανο παίχτες  καί  μερακλήδες τής Ολύμπου νά στήθη η διασκέδαση, καί ο χορός πού θα διαρκέσει όλο το βράδυ.

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist