ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΗΡΩΪΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΙΩΑΝ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ 106 ΧΡΟΝΙΑ.

Written by on 25/04/2021

26 Views
Κλείνουν φέτος 106 χρόνια από την σύλληψη, τον μεθοδικό προγραμματισμό και την έναρξη της υλοποίησης της απάνθρωπης και μισαλλόδοξης εκστρατείας του Οθωμανικού κράτους που κεντρικό της στόχο είχε τη γενοκτονία του Αρμενικού λαού. Ήταν το 1915, μέσα στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Νεοτουρκική συμμορία, του διοικούσε τότε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προχώρησε, υπό την επίβλεψη των Γερμανών συμβούλων της, στην προληπτική εξόντωση ενάμησι εκατομμυρίου (1.500.000) ανθρώπων, μελών του αυτόχθονου στον τόπο του λαού των Αρμενίων, για να αποτρέψει τον εικοτολογούμενο πατριωτικό ξεσηκωμό τους.
Η τρισβάρβαρη αυτή πράξη αποτέλεσε, όπως εν συνεχεία αποδείχτηκε, μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που ξεδιπλώθηκε μέχρι το 1923 και στόχευε στο οριστικό ξερίζωμα των ιστορικών χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τις πατρογονικές τους εστίες.
Η Κάσος με το Ολοκαύτωμά της έζησε πρώιμα, ήδη το 1824, τις γενοκτονικές πρακτικές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμάχων της ως τίμημα του αγώνα για Ελευθερία.
Η Κάρπαθος θρήνησε με τη σειρά της πληθώρα θυμάτων στη διάρκεια της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού (1922) από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους ακολούθους του.
Η Περιφερειακή μας Ενότητα έχει γνωρίσει στο σύνολό της από πρώτο χέρι τις βάρβαρες γενοκτονικές πρακτικές του Τουρκικού κράτους σε όλες του τις εκδοχές.
Γι αυτό ζητάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την επίσημη και καθολική καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας απ’ όλες τις χώρες της υφηλίου και τη δικαίωση της μνήμης των αθώων θυμάτων της, με την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Αρμενικού λαού.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων πρακτικών που δεν έπαψαν να επαπειλούνται από τη δράση των μισάνθρωπων και αυταρχικών μηχανισμών που επιβιώνουν και λειτουργούν ανεμπόδιστα ως σήμερα στην Τουρκία (βλ. Κύπρος, Κουρδιστάν, Αρσάχ κ.λπ.).
Μια τέτοια μέρα σαν τη σημερινή κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα μαρτύρια του Αρμενικου λαού και στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας!
Καλλιόπη Ιωάν. Νικολαΐδου,
Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist