Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου πρωτοστατεί για την επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της Covid-19.

Written by on 08/05/2021

32 Views

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειδικών Νοσημάτων (ECDC), στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 23,6% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ δύο δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 10,3% του πληθυσμού. Στα ίδια ποσοστά περίπου κυμαίνονται και τα ποσοστά εμβολιασμού στο νησί της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, 26.079 δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε κατοίκους της περιοχής μας έως τις 07 Μαΐου 2021. 18.029 πολίτες σε σύνολο πληθυσμού 115.000 περίπου, έλαβαν την πρώτη δόση και 8.050 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.
Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται στους ιατρούς, οι οποίοι ξεκίνησαν να εμβολιάζονται από τους πρώτους. Υπολογίζεται ότι το 80 % των ιατρών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις στην περιοχή μας.
Οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στους ιατρούς και στο προσωπικό του Νοσοκομείου της Ρόδου και των Κέντρων Υγείας του νησιού για τις προσπάθειές τους για την ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού και τον υποδειγματικό τρόπο που αντιμετωπίζουν τους συμπολίτες μας κατά την προσέλευσή τους.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο ότι ενώ αυξάνονται οι ηλικιακές ομάδες που δύνανται να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, εντούτοις δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι είναι περιορισμένος ο διαθέσιμος αριθμός των εμβολίων και αφετέρου γιατί δεν επαρκεί ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων.
Βέβαια τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραληφθεί μεγάλος αριθμός εμβολίων από διάφορες εταιρείες. Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε ότι από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000. Η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις και η εταιρεία AstraZeneca επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις. Ευελπιστούμε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, η κατανομή τους να είναι ανάλογη.
Η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων είναι επιβεβλημένη και αυτά βέβαια για να λειτουργήσουν χρειάζεται επιπρόσθετο προσωπικό. Σίγουρα ένα συγκεντρωτικό εμβολιαστικό κέντρο, μπορεί να αποδώσει περισσότερους εμβολιασμούς διότι ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ ιατρών και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα τον ταχύτερο και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που θα εμβολιαστούν. Κυρίαρχος στόχος παραμένει η ανάπτυξη περισσότερων εμβολιαστικών οδών είτε είναι σ΄ ένα κτίριο, είτε σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σε συνεργασία με την 2η Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της κ. Χρήστο Ροϊλό αποφάσισαν την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα για μερικούς μήνες σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας προκειμένου να συνδράμουν στην ενίσχυση του εμβολιαστικού έργου. Η αμοιβή θα πραγματοποιείται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και θα αφορά αποκλειστικά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα εμβολιαστικά κέντρα. Μέχρι σήμερα εννέα μέλη του Ι.Σ.Ρ. έχουν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις και προτίθενται να συνάψουν σχέση εργασίας με την 2η Υ.ΠΕ και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών, εντός των επόμενων ημερών.
Επίσης, υπάρχουν δεκάδες ιατροί πρόθυμοι να ενισχύσουν εθελοντικά τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Αρχικά, όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου με ομόφωνη απόφασή τους σε έκτακτη συνεδρίαση, έθεσαν εαυτόν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υ.ΠΕ προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.
Η ομάδα των αυτοδιοικητικών ιατρών (1ου και 2ου βαθμού) έχει εκδηλώσει προ μηνός την πρόθεση των μελών της να συνδράμουν και αυτά εθελοντικά, στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.
Επίσης, αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προτίθενται να ενισχύσουν με την εθελοντική συμμετοχή τους τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.
Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, στα πλαίσια της θεσμικής του λειτουργίας και αποστολής του, πρωτοστατεί πανελληνίως στην ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με την προσθήκη ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα είτε με την μορφή έμμισθης απασχόλησης ή με την εθελοντική προσφορά των ιατρών μελών του.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι τρία (3) πολυϊατρεία έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την προσπάθεια του εμβολιασμού, καθώς και η ιδιωτική κλινική Euromedica.
Η συμμετοχή όλων των ιατρών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση των εμβολιασμών προκειμένου να πετύχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σε σύντομο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία της επιθυμητής ανοσίας της κοινότητας.
Πέραν των παραπάνω ενεργειών μας κρίναμε ως Ι.Σ.Ρ. σκόπιμο να ζητήσουμε από τον Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ. τη δημιουργία κινητών μονάδων για τον εμβολιασμό των ανήμπορων συμπολιτών μας που δε δύνανται να μετακινηθούν, καθώς και των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών του νησιού μας. Ενημερωθήκαμε ήδη ότι το Χαμόγελο του Παιδιού σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Π.Φ.Υ. του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, θα διαθέσει κινητή μονάδα για το νησί της Ρόδου από την ερχόμενη εβδομάδα και θα ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής εκστρατείας του σχεδίου «Ελευθερία» στο νησί μας.
Θέσαμε επιπρόσθετα υπόψη του Διοικητή της 2η Υ.ΠΕ και προτείναμε ότι η Ρόδος ως κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή και σχεδόν κυρίαρχη εκπρόσωπος της χώρας μας στο τουριστικό στερέωμα, θα πρέπει να παράσχει στους επισκέπτες της, τη μεγαλύτερη κατά τον δυνατόν ασφάλεια, που μπορεί αυτή να επιτευχθεί και με τον εμβολιασμό των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού. Για το λόγο αυτό πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και να εμβολιαστούν οι ως άνω επαγγελματικές ομάδες εκτός κεντρικού προγραμματισμού, καθώς ο χρόνος έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι ιδιαίτερα πιεστικός.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου έχουμε την πεποίθηση ότι με την υπεύθυνη στάση και συμμετοχή του κάθε αρμόδιου στον τομέα ευθύνης του, μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ι. Τσέρκης Μιχαήλ Ν.Βολονάκης

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist