Ανακαλύψτε την Κάρπαθο Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, ένας τόπος παρθένας ομορφιάς που μοιάζει με πολιτισμική γέφυρα ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.

Written by on 11/05/2021

27 Views
Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, ένας τόπος παρθένας ομορφιάς που μοιάζει με πολιτισμική γέφυρα ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.Η ακριτική Κάρπαθος είναι ένας προορισμός για τους λάτρεις της αυθεντικότητας. Γραφικά ορεινά χωριά που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο και στην αγκαλιά άγριων ανεμοδαρμένων βουνών, παραλίες που συναγωνίζονται σε φυσικό κάλλος εξωτικούς παραδείσους, αρχαιολογικοί θησαυροί και αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια, αρχέγονες παραδόσεις που ταξιδεύουν ατόφιες μέσα στους αιώνες, υπόσχονται μια ακαταμάχητη ταξιδιωτική εμπειρία.
4 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Κάρπαθο
  1. Να περπατήσετε τα αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια της Βόρειας Κάρπαθου για να θαυμάσετε τα εκπληκτικά τοπία της καρπαθιώτικης εξοχής. Οι όμορφες πεζοπορικές διαδρομές κρύβουν μοναδικά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως αγροικίες με αλώνια και στάβλους, περίτεχνες ξερολιθιές και ξωκλήσια, ανεμόμυλους και αγκυροβόλια. Αξίζει να κάνετε τη μαγική διαδρομή από το οροπέδιο της Αυλώνας έως το φυσικό λιμανάκι του Τριστόμου.
  2. Να πάρετε μέρος σε κάποιο από τα διάσημα καρπάθικα πανηγύρια, για να ζήσετε τη χαρακτηριστική διονυσιακή τους ατμόσφαιρα.
  3. Να παραγγείλετε το δικό σας ζευγάρι χειροποίητα στιβάνια (οι παραδοσιακές καρπαθιώτικες μπότες) που φτιάχνονται ακόμα «με το χέρι» στο χωριό Όλυμπος και αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης.
  4. Να επισκεφτείτε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ένα μαγευτικό ξωκλήσι λαξευμένο στην υπόγεια κοιλότητα ενός φυσικού σπηλαίου, κοντά στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης Βρυκούντα.
Οι παραλίες της Καρπάθου
Με 160 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η Κάρπαθος υπόσχεται μια μοναδική ποικιλία σκηνικών και εμπειριών στους λάτρεις της παραλίας. Τοπία εξωτικά με λευκόχρυσες αμμουδιές και ονειρικά τυρκουάζ νερά, βραχώδεις ερημικοί παράδεισοι για μοναχικούς, οργανωμένες πλαζ με αμέτρητες ευκαιρίες για σπορ και διασκέδαση, ανεμοδαρμένες παραλίες με αδιάκοπα κύματα για δεινούς σέρφερ, όλα συνυπάρχουν κάτω από το εκτυφλωτικό φως του Αιγαίου. Μη χάσετε:

  • Εάν επιλέξετε ένα από τα δρομολόγια για Κάρπαθο μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα Άπελλα, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου και βραβευμένη δύο φορές ως «η καλύτερη της Ευρώπης». Η εξωτική της σκηνογραφία από λεπτή λευκή άμμο, βαθιά τυρκουάζ θάλασσα και πευκόφυτη βλάστηση που κατεβαίνει έως την ακροθαλασσιά κόβει την ανάσα. Στα βράχια της βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνα. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς (από χωματόδρομο) ή δια θαλάσσης με εκδρομικό καραβάκι.
  • Την Κυρά Παναγιά, με φόντο την ομώνυμη εκκλησία με τον κόκκινο τρούλο, στην κορυφή του οικισμού. Το εκθαμβωτικό σκηνικό από χρυσή άμμο με ψιλό βότσαλο, τυρκουάζ ρηχά νερά και αμέτρητα πεύκα αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Η ακτή είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αρκετά εστιατόρια.
  • Τον Διακόφτης, την πιο εξωτική παραλία της Καρπάθου που κλέβει τις εντυπώσεις με τους αμμόλοφους, τους κέδρους, την κατάλευκη άμμο και τα τυρκουάζ ρηχά νερά. Η ακτή είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα για σνακ.
  • Την παραλία της Αχάτας, απλωμένη γύρω από έναν ειδυλλιακό ορμίσκο με βαθιά τυρκουάζ νερά. Αυτή η μαγευτική παραλία περιβάλλεται από επιβλητικούς απόκρημνους βράχους και ξεχωρίζει για το ψιλό λευκό της βότσαλο. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και στην ακτή λειτουργεί ταβέρνα.
  • Την Αμμοοπή, διάσημη για θαλάσσια σπορ λόγω των πολύ καλών υποδομών που διαθέτει. Τα ρηχά βαθυγάλαζα νερά της προσφέρουν ασφάλεια στους μικρούς κολυμβητές ενώ ο λευκός βράχος (Ασπρούας), που δεσπόζει στην μια άκρη της, προσφέρει μια φυσική εξέδρα για βουτιές.
  • Τον Λευκό, με μαγευτική θέα στο νησάκι Σώκαστρο. Η αμμουδερή ακτή με τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνες.
  • Τις παραλίες του Αφιάρτη, που προτιμούν οι σέρφερς καθώς η περιοχή είναι μία από τις πιο ανεμοδαρμένες φυσικές τοποθεσίες της Μεσογείου. Οι τρεις παραλίες  Βαθά (Devil’s Bay), Λίμνη (Gun Bay) και Μακρύς Γιαλός (Chicken’s Bay) διαθέτουν τεράστιες αμμουδιές και ξεπερνούν σε μήκος τα 5 χιλιόμετρα, προσφέροντας διαφορετικές συνθήκες και βαθμούς δυσκολίας για σέρφερς όλων των επιπέδων.
Καρτποστάλ από την Κάρπαθο: τα 7 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε …
Όλυμπος
Το χωριό – στολίδι της Καρπάθου είναι χτισμένο στον «αυχένα» δύο κορυφών του Προφήτη Ηλία και μοιάζει σαν κέντημα πάνω στην απόκρημνη πλαγιά του βουνού. Ο μεσαιωνικός οικισμός του 7ου – 9ου αιώνα είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα από πολύχρωμα σπίτια, δεκάδες ανεμόμυλους, εκκλησάκια και υπαίθριους ξυλόφουρνους, που ταξιδεύει αναλλοίωτο στον χρόνο. Ένα ζωντανό μουσείο λαογραφίας, όπου οι γυναίκες ντύνονται ακόμα με πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές και οι κάτοικοι μιλούν σε αρχαία δωρική διάλεκτο.Πυλές
Χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από περιβόλια, αυτό το μικρό χωριό του 17ου αιώνα δημιουργήθηκε ως καταφύγιο από τις πειρατικές επιδρομές. Η τοποθεσία προσφέρει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με θέα στη γειτονική Κάσο και τα βουνά της Σητείας.Αρκεσία
Η αρχαία πόλη της Αρκεσίας βρίσκεται στη βραχώδη χερσόνησο του Παλαιόκαστρου και τα λαμπερά της ερείπια εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Μεταξύ αυτών, τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησία της Αγίας Αναστασίας που κτίστηκε τον 5ο αιώνα.

Σαρία
Αυτό το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από το βόρειο άκρο της Καρπάθου είναι γεμάτο φυσικούς και πολιστικούς θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Μην χάσετε τα εμθαμβωτικά «Παλάτια», τον αραβικό οικισμό του 8ου – 9ου αιώνα με τα μυστηριώδη θολωτά κτίσματα, στη θέση της αρχαίας Νισύρου. Μπροστά τους απλώνεται μια μικρή παραλία με διάφανα σμαραγδένια νερά για ατέλειωτο κολύμπι. Επίσης, ανεβείτε στο ύψωμα με το εκκλησάκι του Αγίου Ζαχαρία για να ατενίσετε το Αιγαίο ή απλά εξερευνήστε τις φυσικές ομορφιές του τοπίου, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή. Μπορείτε να πάτε στη Σαρία με εκδρομικό καραβάκι από το Διαφάνι.

Μεσοχώρι
Χτισμένος στα βυζαντινά χρόνια, αυτός ο όμορφος οικισμός φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες πλατείες των Δωδεκανήσων, την εντυπωσιακή Σκοπή. Όμως, το αληθινό κόσμημα του χωριού είναι οι γειτονιές με τα λευκά παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια και τις βοτσαλωτές αυλές, τα οποία λειτουργούν ως άτυπα ανοικτά μουσεία για τους επισκέπτες. Οι κάτοικοι αφήνουν τις πόρτες των σπιτιών ορθάνοιχτες ώστε να είναι ορατή η πλούσια εσωτερική διακόσμηση.

Μενετές
Το μεγαλύτερο χωριό της Καρπάθου μοιάζει σφηνωμένο πάνω στη γυμνή βουνοπλαγιά του Προφήτη Ηλία και προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα από μακριά με τα πολύχρωμα νεοκλασικά αρχοντικά του. Σήμα κατατεθέν του οικισμού, είναι ο επιβλητικός ιερός βράχος, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει η θρυλική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1845). Αξίζει να σταθείτε στο μεγάλο προαύλιο του ναού για να ατενίσετε την υπέροχη θέα προς τα Πηγάδια, το λιμάνι και πρωτεύουσα της Καρπάθου.

Λαογραφικό Μουσείο Όθους
Αυτό το υπέροχο μουσείο αποτελεί την αναπαράσταση της παραδοσιακής καρπαθιώτικης κατοικίας, δίνοντας στον επισκέπτη μια αυθεντική εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί. Η συλλογή του περιλαμβάνει έπιπλα εποχής, εξαιρετικά δείγματα υφαντικής τέχνης και χρηστικά αντικείμενα.

Γευστικές εμπειρίες
Το πιο διάσημο παραδοσιακό έδεσμα της καρπαθιώτικης κουζίνας είναι οι μακαρούνες, τα τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με μυζήθρα ή τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Εάν επιλέξετε ένα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Κάρπαθο αξίζει ακόμα να δοκιμάσετε: οφτό (γεμιστό αρνί ή κατσίκι σε ξυλόφουρνο), χονδρό (κρέας με πλιγούρι), κοπέλες (χορτόπιτες), γκρα (πίτα λαχανικών), λαχανοπίτι και κολοκυθοπούλια (κολοκυθοανθοί).Οι φίλοι της ψαροφαγίας, μην παραλείψετε να γευθείτε σκάρο τηγανητό ή γιαχνί (ένα ψάρι ενδημικό στις καρπαθιώτικες θάλασσες) και μένουλες (παστές σαρδέλες Καρπάθου σε ελαιόλαδο).Αγαπημένες γλυκιές λιχουδιές του νησιού είναι οι τούρτες Καρπάθου (γλυκές μυζηθρόπιτες ή πίτες με τυρί σιτάκα), τα ζεμπίλια (σουσαμένια πιτάκια με γέμιση σταφίδας), το σησαμέλι, και ο μπακλαβάς. Κάντε μια στάση στο χωριό Όθος για να δοκιμάσετε το γλυκό κόκκινο κρασί του τόπου.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist