Ο Κωνσταντίνος Μηνάς γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1937. Δίδαξε εννέα χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, δεκαέξι χρόνια και πλέον ως λέκτορας, επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Written by on 21/05/2021

31 Views

Η Όλυμπος, η Κάρπαθος, η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα, η Ελλάδα, η γλωσσολογία, η παιδαγωγική επιστήμη, τα ελληνικά γράμματα, είναι φτωχότερα από σήμερα το πρωί. Ο σεμνός πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο μειλίχιος, ο γλυκομίλητος και χαμογελαστός συμπατριώτης μας, ο Κωνσταντίνος Μηνάς, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Τα πανεπιστημιακά του συγγράμματα και όλο το συγγραφικό του έργο, είναι το αποτύπωμα που μας άφησε για να υπάρχει εσαεί στις βιβλιοθήκες μας ως «εργαλείο» βαρύτιμο για τα γράμματα και τις επιστήμες.
Ο Κωνσταντίνος Μηνάς γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1937. Δίδαξε εννέα χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, δεκαέξι χρόνια και πλέον ως λέκτορας, επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1989 και μέχρι τη συνταξιοδότησή του ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας και της διδακτικής της στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέλαβε διάφορα διοικητικά αξιώματα: διευθυντής τομέα, πρόεδρος τμήματος, κοσμήτορας, συγκλητικός. Είχε πολύ σημαντική προσφορά, μεταξύ άλλων, στη μελέτη των νεοελληνικών διαλέκτων και ιδιαίτερα των δωδεκανησιακών ιδιωμάτων. Ένα βιβλίο του βραβεύτηκε και εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Μέλος επιστημονικών εταιριών, πρόεδρος της “Εταιρίας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας”, της “Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου” και του “Κέντρου Καρπαθιακών Μελε-τών Ρόδου”.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Κώστας Σκανταλίδης.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist