Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από το Ηλία Μαστροπαύλο υπεύθυνος πολιτιστικών του Δήμου Κασου.

Written by on 06/06/2021

29 Views

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την θεατρική μας παράσταση του έργου του δικού μας Μηνά Βιντιάδη, “Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι άγνωστοι του ’21”.
Οι μεγάλοι αδικημένοι της ιστορίας θα μπορούσαμε να πούμε.


Ο Μηνάς Βιντιάδης έγραψε ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο,αντλώντας στοιχεία από το τρίτομο έργο “Ιστορικόν αρχείον Κάσου” του σπουδαίου συμπατριώτη μας γιατρού και λαογράφου Νικολάου Γ. Μαυρή.Δίνει το στίγμα της συμβολής της Κάσου στην Επανάσταση του ’21 μέσα απο τους κατά θάλασσα αγώνες του νησιού μας. Πρωτίστως όμως,και αυτό είναι νομίζω το κεντρικό μήνυμα του έργου, επαναφέρει και επικαιροποιεί ένα διαχρονικά ξεχασμένο για μάς τους Κασιώτες ζήτημα. Ποιό?
Επιτέλους η αδικημένη Κάσος,η ξεχασμένη Κάσος, να πάρει την θέση που της αξίζει στην Ιστορία, στα σχολικά εγχειρίδια.
Τιμή για μάς να ενσαρκώνουμε παραμελημένους απο την Ιστορία Κασιώτες Καπεταναίους όπως ο Μαλλιαράκης,ο Κανταρτζής,ο Μπουρέκας, ο Αρβανιτόπουλος. Οι πιο γνωστοί ανάμεσά σε πολλούς άλλους. Αλλά και η γυναίκα της Κάσου,η σύζυγος,η μάνα,η αδελφή,η κόρη, η ηρωίδα που όλα τα υπομένει.Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Χρήστος Σαπουντζής και ο Δημήτρης Μαζιώτης μαζί με τους ερασιτέχνες του θεατρικού εργαστηρίου Κάσου Γ. Μαρίνος,την Νικολέττα Σοφίλα, τον Γιώργη Ξυδιάρη και την ταπεινότητά μου,με την τελειομανή σκηνοθέτη Βάνα Πεφάνη,θα επιχειρήσουμε να γυρίσουμε για λίγο στα παλιά και να θυμηθούμε ηρώων έργα.Η σκηνογραφία είναι της Ευαγγελίας Ασπρά, μακέτες της Ευαγγελίας Παραλή και Ποθητής Καμπούρη,και στον ήχο κ φώς ο Δημήτρης Φιλιππής.


Πάμε δυνατά για την αυριανή μας παράσταση με βασικό σύνθημα “ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΊΚΙΟ ΜΑΣ”.
Σπουδαία η συμμετοχή από τους Κασιώτες οργανοπαίχτες Νεκτάριο Σταματάκη και Φανούρη Καραγγιουλμέ. Μας συγκινούν με τους σκοπούς της Κάσου.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist