Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου .

Written by on 10/06/2021

59 Views

 

Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου ″.

Την Δευτέρα 7 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου. Την Hρωική νήσο τίμησαν με την παρουσία τους εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής .

Ο τέως Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης οποίος τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Η.Ν. Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την επί σειρά ετών προσφορά του στην Η.Ν. Κάσο και τους Κασιώτες .

Παρόντες ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Καρπάθου , Η.Ν Κάσου κ.κ Αμβρόσιος , οι βουλευτές Δωδ/σου, Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων , ο Γιάννης Παππάς , και ο Μάνος Κόνσολας , ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κασιακής καταγωγής Γεώργιος Ψυχογιός εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Θεμέλαρος, η Έπαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου Πόπη Νικολαΐδου, η τέως Νομάρχης Δωδεκανήσου και επίτιμη Δημότης Αγγελική Συνοδινού, ο Κασιακής καταγωγής Καθηγητής Ιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Οι Δήμαρχοι Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος , Σητείας Ζερβάκης Γεώργιος Αγ. Νικολάου Κρήτης Ζερβός Αντώνιος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας , με επικεφαλής τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Νίκο Φλάρη τον Αρχιεπιστολέα Δ.Δ.Μ. Επιτελείου Ναυτικού ,Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Αγγελόπουλος ΠΝ και τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδ/σου Γιάννη Τσακιράκη.

Χαιρετισμούς απέστειλαν, ο Μητροπολίτης Λέρου – Καλύμνου Αστυπάλαιας κ.κ Παΐσιος, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρουλάκης ,ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Δημήτρης Καφαντάρης αντίστοιχα. Η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη , οι Δήμαρχοι των αδελφοποιημένων Δήμων με το Δήμο της Η.Ν. Κάσου, Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος και ο Κοινοτάρχης Κόρνου Λάρνακας Κύπρου Μιχαλάκης Σάββα .

Οι Δήμαρχοι Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης , Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Σφακιών Μανούσος Χιωτάκης, Άνδρου Δημητρης Λοτσάρης , Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης , Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης , και Καλαμαριάς Γιάννης Δαδραμανέλης. Ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο τέως Δήμαρχος Η.Ν. Κάσου Γιώργος Κακομανώλης , ο τέως Έπαρχος Γιάννης Σακελλαράκης .

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου « Ο Χαδιώτης » και της ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου Νίκος Κωνσταντινίδης , Ο πρόεδρος του Συλλόγου εν Ελλάδι Κασίων Μίνος Κομνηνός ,ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, από την Εταιρεία Κασιακών Μελετών Μανόλης Μαυρολέων και τέλος οι ομότιμοι Καθηγητές ΕΚΠΑ Μανόλης Περσελής και Μηνάς Αλεξιάδης .

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων από το μνημείο Ηρώων με την συμμετοχή των προσκεκλημένων ακολούθησε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ν. Μαύρης» μια άκρως εποικοδομητική συνεδρίαση ενημέρωσης από το Δήμαρχο της Η.Ν. Κάσου οποίος επιδιώκοντας την άμεση λύση τους , εξέθεσε στους παρευρισκόμενους τα κομβικής σημασίας ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και αποτελούν τροχοπέδη στην ποιότητα ζωής των ακριτών της Κάσου .

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε και της Επιτροπής ″Ελλάδα 2021″ , με χορηγό την Ροδίτικη Εταιρεία αναψυκτικών Β.Α.Π Π. Κουγιός Α.Β.Ε.Ε

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης της 197η επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου το 1824 ο Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος έκανε την παρακάτω δήλωση :

« Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους τον Κασιώτικο λαό, και γενικότερα όλους τους παρευρισκομένους . Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε όλους όσους δήλωσαν παρόν ως εθελοντές αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που συνέβαλαν στην διεξαγωγή των εκδηλώσεων για να τιμήσουν τους προγόνους μας. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των περιορισμών που επέβαλλαν οι υγειονομικές συνθήκες εξ αιτίας της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παρευρισκόμενους και γι αυτό ζητούμε την κατανόηση τους″.

Όμως παρόλα αυτά συνεχίζουμε να έχουμε όλοι οι Κασιώτες το ιερό καθήκον να αποδίδουμε με κάθε ευκαιρία φόρο τιμής στους πεσόντες Κασιωτες αγωνιστές τους Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου . Άνθρωποι που με μεγαλείο ψυχής χωρίς φόβο με ήθος όρθωσαν το ανάστημα τους ακόμα και αν υστερούσαν αριθμητικά που ποτέ δεν λιγοψύχησαν υπερασπιστήκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή, τα ιδανικά, των Ελλήνων τα ιερά ελευθερία ή θάνατος γιατί κανένας εχθρός δεν είναι ικανός να κατευνάσει το μεγαλείο ενός έθνους. Στις 7 Ιουνίου του 1824 πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και παρέμειναν αθάνατοι στο πέρασμα των αιώνων .

Ακόμα και σήμερα 197 χρόνια μετά τον θάνατο τους , χάρη σ’ εκείνους η Ηρωική νήσος και οι ακρίτες καταθέτουν και διεκδικούν τα αιτήματα τους . Αισθανόμαστε υπερήφανοί ως απόγονοι ανδρών και γυναικών επιφανών έχοντας βαριά κληρονομιά και ιερό καθήκον να μην ξεχάσουμε ποτέ , και οι μεγαλύτεροι να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους όχι μόνο στους Κασίους την Καταγωγή αλλά και σ όλους τους Έλληνες και ξένους το μεγαλείο των πεσόντων Ηρώων Κασιωτών αγωνιστών.

Δόξα και τιμή στους Κασίους αγωνιστές» .


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist