Αίτημα μείωσης κόστους ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων από και προς την Η.Ν. Κάσο.

Written by on 18/06/2021

32 Views

Σε συνέχεια οχλήσεων προς τους αρμόδιους φορείς ο Δήμαρχος της Ηρωικής νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος με στόχο την μείωση του κόστους των εισιτηρίων της ακτοπλοϊκής αλλά και της αεροπορικής συγκοινωνίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού απέστειλε επιστολή με θέμα αίτημα μείωσης κόστους ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων από και προς την Η.Ν. Κάσο στους Υπουργούς υποδομών κ’ μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, Υπουργό Ναυτιλίας κ’ Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτακη , στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο στους βουλευτές Δωδεκανήσου ,καθώς επίσης στην αεροπορική εταιρεία sky express και στην εταιρεία ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας seajets , αναφέροντας τα παρακάτω :

« Ο Δήμος Ηρωικής νήσου Κάσου με στόχο αφενός την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού και αφετέρου την ανάπτυξη του τομέα τουρισμού ο οποίος αποτελεί κομβικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας προχώρησε στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη του.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν την συμμετοχή του Δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις αλλά και την διαφήμιση με κάθε μέσο ώστε η Κάσος να πάρει την θέση της στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Το χτίσιμο τείχους ανοσίας κατά της πανδημίας με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σε ποσοστό 93% διασφαλίζοντας με τρόπο αυτό την δημόσια υγεία κατά της covid-19 . Η βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με την δρομολόγηση πλοίων Ά κατηγορίας πετυχαίνοντας συχνότερα δρομολόγια αλλά την μείωση του χρόνου άφιξης στο νησί .

Ήδη από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων δρομολογίων φαίνεται να υπάρχει θετική εξέλιξη με την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Επιπλέον από την 1η Ιουνίου και η αεροπορική συγκοινωνία με Ρόδο και Κάρπαθο είναι πλέον συχνότερη σε καθημερινή βάση εκτός της Κυριακής. Το σημείο που πάσχει ο σχεδιασμός είναι οι ανταποκρίσεις προς Αθήνα .

Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή ενώ λαμβάνει την πληροφόρηση για την πρόθεση ομάδων τουριστών αλλά και μεμονωμένων ατόμων να επισκεφθούν το νησί μας ταυτόχρονα γίνεται δέκτης παραπόνων ως προς το κόστος εισιτηρίων για την μετάβαση τους στην Κάσο. Για τους λόγους αυτούς θα θέλαμε να σας διαβιβάσουμε τον έντονο προβληματισμό της ίδιας της δημοτικής αρχής άλλα και των μονίμων κατοίκων του νησιού για το ύψος του αντιτίμου των εισιτηρίων της αεροπορικής άλλα και της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε όσον αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια για το κόστος απλής μετάβασης ενήλικου επιβάτη από Αθήνα προς Κάσο τουλάχιστον 113 ευρώ από Ρόδο για Κάσο 86 ευρώ και από Κάρπαθο για Κάσο 49 ευρώ για την μέχρι πρότινος μικρότερη πτήση στον κόσμο διάρκειας 5 λεπτών όταν με λιγότερα χρήματα μπορεί κανείς να ταξιδέψει προς σαφώς ποιο κοσμοπολίτικους προορισμούς κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση καθώς για τις γραμμές αυτές επενδύονται εκατομμύρια ευρώ αφού είναι επιδοτούμενες και παρόλα αυτά εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα .

• Στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία χωρίς αμφιβολία η δρομολόγηση του Paros Jet πλοίου τεχνολογίας high speed αποτελεί παράγοντα κομβικής σημασίας για την αύξηση της επιβατικής κίνησης όμως και πάλι το κόστος μετακίνησης φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για κάποιες κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα να αλλάζουν προορισμό εξαιτίας του υψηλού κόστους των εισιτηρίων. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αφού για την εξυπηρέτηση τους κυρίως για θέματα υγείας από τις νοσοκομειακές δομές των γειτονικών νησιών αλλά και για την εξυπηρέτηση από τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες για τις οποίες αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα μεγαλύτερα νησιά και αστικά κέντρα .

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι τιμές αυτές είναι σίγουρα απαγορευτικές για μια οικογένεια ακόμα και για μεμονωμένα άτομα .Αυτός είναι παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά στην όποια προσπάθεια τους Δήμου μας για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας .

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα για την κατάθεση αιτήματος του Δήμου μας για την παρέμβαση σας στην εφαρμογή δίκαιης τιμολόγησης των ακτοπλοϊκών αλλά και αεροπορικών εισιτηρίων καθώς το υψηλό κόστος έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο νησί μας.»


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist