«Ο Μάνος Κόνσολας συνδέει το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με σημαντικές πρωτοβουλίες στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής»

Written by on 19/06/2021

Δέσμη νέων πρωτοβουλιών ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Ο κ. Κόνσολας επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας:
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά καταργήθηκαν το 2015. Έκτοτε είναι αμφίβολο αν υπήρξε δημοσιονομικό όφελος από αυτή την κίνηση, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα σε αυτά τα νησιά, αλλά και τα στοιχεία που στηρίζονται σε μία άλλη μεταβλητή: αν μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτές τις περιοχές, αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα (κάτι που επηρεάζει σωρευτικά τα δημόσια έσοδα είτε θετικά είτε αρνητικά).
Έξι (6) χρόνια μετά, θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και απολογιστική συζήτηση στην Επιτροπή μας, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.
Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Επιτρόπου Οικονομίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και Ελλήνων Ευρωβουλευτών, με αντικείμενο τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αλλαγές στο ΦΠΑ.
Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης στις οποίες έχει δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που ήδη έχει ανοίξει στην Ευρώπη, κερδίζει έδαφος το αίτημα να δοθεί το δικαίωμα σε χώρες-μέλη να επιβάλλουν μηδενικούς ή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα είδη ή υπηρεσίες και αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για να βάλουμε στην ατζέντα των συζητήσεων το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, με ουσιαστικά επιχειρήματα που να συνιστούν τη δική μας νομιμοποιητική βάση».


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist