Η ανάπτυξη είναι αυτή που οδηγεί σε νέες μειώσεις φόρων»

Written by on 03/07/2021

33 Views

Στην εκτίμηση ότι η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αποτελεί το κλειδί για να περάσει η χώρα σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προέβη ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παράλληλα, έθεσε τρεις προτεραιότητες στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τη δημιουργία ενός κλίματος που προσελκύει επενδύσεις, αξιοποιεί παραγωγικά και όχι παρασιτικά τους ευρωπαϊκούς πόρους, δημιουργεί συνθήκες διευκόλυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η χώρα δεν έχει στόχο να επιστρέψει στην κανονικότητα όπως την ξέραμε. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες, μια νέα κανονικότητα στην οποία θα κυριαρχούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο για:
– Την παραγωγική αξιοποίηση 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τους ευρωπαϊκούς πόρους.
– Την κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.
– Την αύξηση των επενδύσεων κατά 30% το 2022, κατά 12,3% το 2023, κατά 10,8% το 2024 και κατά 7,4% το 2025.
– Τη δημιουργία διακοσίων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 11,1% το 2025.
– Τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που υπολογίζονται σε 6,2% για το 2022, 4,1% για το 2023, 4,4 % για το 2024 και 3,3% για το 2025.
Ο Μάνος Κόνσολας επεσήμανε ότι η δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, με προτεραιότητα:
1ον: Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ.
2ον: Τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο αλλά και στις μεταφορές για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
3ον: Την επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, κάτω από το πρίσμα μιας νέας πολιτικής περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist