Μιχάλης Κουτλάκης ο Κασιώτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης».

Written by on 10/07/2021

40 Views

 

Ο Δήμος της Ηρωικής νήσου Κάσου τιμά την 77η επέτειο της μάχης της Αγίας Τριάδας Καλοσκοπης Φωκίδας που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1944. Μίας ένοπλης σύρραξης που έλαβε χώρα μεταξύ του πρώτου λόχου Παρνασσίδας του ΕΛΑΣ και δόλια πληροφορημένος στρατιωτικού αποσπάσματος των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων κατά την οποία χάθηκαν από τα βόλια των ναζιστικών στρατευμάτων 33 μαχητές των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων.

Ανάμεσα σ’ αυτή τους υπέρ πατρίδος θυσιασθέντες νέους αγωνιστές ήταν και ο Κασιώτης Μιχάλης Κουτουλάκης ( 1922-1944) κατατάχθηκε μετά από μία μοναδική προσωπική οδύσσεια η οποία ξεκίνησε από τον ιταλικό κρατούμενο νησί της Κάσου , στον Ε.Λ.Α.Σ Φωκίδας με το ψευδώνυμο « Μιχάλης Νησιώτης» .

Η τύχη του παλικαριού αγνοούνταν επί 43 ολόκληρα χρόνια από τους οικείους του οι οποίοι τον έψαχναν απεγνωσμένα επί δεκαετίες, έως όταν ένα τυχαίο γεγονός τους αποκάλυψε το δραματικό του τέλος. Η τρομερή αυτή -μυθιστορηματικών διαστάσεων- περιπέτεια καταγράφηκε με εντυπωσιακό τρόπο χρόνια αργότερα στο έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου με τίτλο «Κρυμμένο στο Αιγαίο».

Ο Δήμος μας είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόταση του Δήμου Δελφών για να προχωρήσει στην αδελφοποίηση , στη μνήμη του αγωνιστή Μιχάλη Κουτλάκη

Κι’ αυτό γιατί την τωρινή ελευθερία των Δωδεκανήσων την χρωστάμε σε ανθρώπους της Εθνικής Αντίστασης όπως τον Μιχάλη Κουτλάκη ο οποίος στάθηκε απέναντι σε όλους τους κατατρεγμένους, που έζησε στον σύντομο βίο του σαν ένας τίμιος Έλληνας σαν ένας αλύγιστος πατριώτης.

Για όλους εμάς ο Μιχάλης Κουτλάκης αποτελεί τον συνεχιστή των Κασιωτών ναυμάχων του 1821 των οποίων τα βήματα ακολούθησε συνεχίζοντας με άλλους τρόπους στον ίδιο αγώνα. Τον αγώνα για τη Λευτεριά και την Εθνική Αξιοπρέπεια των Ελλήνων.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του Μιχάλη Κουτλάκη και όλων ανεξαίρετα των πεσόντων συναγωνιστών του.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist