Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των προβλημάτων στη Δωδεκάνησο από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Written by on 30/07/2021

33 Views

Με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππας, η οποία προετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιλύονται ζητήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα νησιά των Δωδεκανήσων, μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές, με εξαίρεση τα νησιά για τα οποία ισχύουν ήδη οι καταχωρήσεις στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου και Κω – Λέρου με νομοθετική ρύθμιση από το έτος 2014, οι πολίτες θα μπορούν εφεξής με γρήγορες και απλές διαδικασίες να αποδείξουν ότι κατέχουν εκτάσεις οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών εμφανίζονται ως δασικού χαρακτήρα ή δασικές. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι για τα νησιά της Δωδεκανήσου εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Μάνη και τα νησιά του Ιονίου.

Οι πολίτες στη Δωδεκάνησο αρκεί να προσκομίσουν είτε στη διαδικασία της κτηματογράφησης είτε στα ειδικά πλέον Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών που θα συσταθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τίτλους ιδιοκτησίας που ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 1.7.2001. Οι τίτλοι μπορούν να έχουν μετεγγραφεί οποτεδήποτε μεταγενέστερα, συνοδευόμενοι από τοπογραφικά διαγράμματα. Η επίλυση του ιδιοκτησιακού συνδέεται με το καθεστώς κτηματογράφησης προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν σε προτάσεις κατάθεσης αγωγών κατά των πολιτών στις περιοχές αυτές.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist