« Άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Ρόδου και κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων».

Written by on 02/08/2021

24 Views

Κύριε Υπουργέ,
Η Ρόδο δοκιμάστηκε για άλλη μία φορά από την πύρινη λαίλαπα. Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την 1η Αυγούστου οδήγησε σε μια μεγάλη φυσική και οικολογική καταστροφή αλλά και του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων , των εγκαταστάσεων των κατ΄επάγγελμα αγροτών που ασχολούνται με τη μελισσοκομία αλλά και της φάρμας στρουθοκαμήλων που λειτουργούσε στην περιοχή.
Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η Πολιτεία οφείλει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά:
-Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τα συναρμόδια υπουργεία και την αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να κηρυχθούν ως αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις αλλά και να υλοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα.
-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, θα πρέπει να αποζημιώσει κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που είδαν το ζωικό τους κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή τους να καταστρέφεται από την πυρκαγιά.


Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και των δικαιούχων και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω de minimis ( κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους αλλά και στη φάρμα στρουθοκαμήλων, που το ζωικό τους κεφάλαιο και οι εγκαταστάσεις τους υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στη Ρόδο.
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος , σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, για την κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist