«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την υλοποίηση έργων ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούς στην Κάρπαθο»

Written by on 11/08/2021

28 Views

Με παρέμβασή του στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, έπειτα από συνεργασία του το προηγούμενο διάστημα με την Έπαρχο Καρπάθου – ηρωικής Κάσου, κα. Πόπη Νικολαΐδου, ζητά την υλοποίηση των έργων ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούς στην Κάρπαθο, όπως προβλέπει σχετική μελέτη.
Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει στην Υπουργό σχετική επιστολή από τον Μάιο και επανέρχεται με Ερώτησή του τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν μεγάλης σημασίας και αναξιοποίητο αρχαιολογικό χώρο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες, ο οποίος όμως έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού τη χρηματοδότηση των έργων που προβλέπονται από τη μελέτη και περιλαμβάνουν:
– Καθαρισμό, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και περίφραξη.
– Διαμόρφωση μονοπατιών και κατασκευή καθιστικών για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
– Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανση.
– Έργα συντήρησης και αποκατάσταση των μισογκρεμισμένων νεώτερων ξερολιθιών.
– Επισκευές κτισμάτων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων του ετήσιου πανηγυριού, του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, ένα από τα μεγαλύτερα της Ολύμπου, που διεξάγεται , παραδοσιακά στο συγκεκριμένο χώρο.
– Φυτεύσεις και παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου.
«Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα μεγάλο και αναξιοποίητο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την Κάρπαθο, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και σημείο αναφοράς για το νησί.
Η υλοποίηση της μελέτης, που παραμένει ανενεργή, εδώ και 10 χρόνια για την συνολική ανάδειξη και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας.
Επισυνάπτεται η παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κυρία Υπουργέ,
Η Αρχαία Βρυκούς συνιστούσε κατά την αρχαιότητα τη μία από τις τέσσερις πόλεις της Καρπάθου και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.
Πρόκειται για έναν μεγάλης σημασίας και αναξιοποίητο αρχαιολογικό χώρο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες.
Από την αρχαία πόλη σώζεται το ελληνιστικό τείχος και τμήματα οχύρωσης όπως και η νεκρόπολη αλλά και ερείπια αρχαιοελληνικού και ελληνιστικού οικισμού, ενώ έχουν βρεθεί και πολλές επιγραφές.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μελέτη για τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης των μνημείων και συνολικά του αρχαιολογικού χώρου, δεν έγινε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποτέλεσμα είναι τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.
Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα μεγάλο και αναξιοποίητο, όπως επισήμανα, ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την Κάρπαθο.
Προέχει, συνεπώς, η υλοποίηση της μελέτης για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Βρυκούντας, που είχε γίνει το 2010, και περιλαμβάνει έργα όπως:
– Καθαρισμός και περίφραξη.
– Διαμόρφωση μονοπατιών και κατασκευή καθιστικών για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
– Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανση.
– Έργα συντήρησης και αποκατάσταση των μισογκρεμισμένων νεώτερων ξερολιθιών.
– Επισκευές κτισμάτων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων του ετήσιου πανηγυριού, του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, ένα από τα μεγαλύτερα της Ολύμπου, που διεξάγεται, παραδοσιακά στο συγκεκριμένο χώρο.
– Φυτεύσεις, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός
1. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να χρηματοδοτήσει τα έργα συνολικής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούς στην Κάρπαθο, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε το 2010 από το Υπουργείο.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist