Written by on 23/08/2021

29 Views

ΠΡΟΣ : Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο

Απάντηση στην από 18/08/2021 ,πρόταση , πρόσκληση Διαπαραταξιακού Σχήματος διακυβέρνησης του Δήμου Καρπάθου.

 

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη δημοτική παράταξη του κ. Δημάρχου, οδήγησαν το νησί μας στην πιο κρίσιμη ίσως εποχή, εξαιτίας και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Η πολιτική ευθύνη των παρατάξεων, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας και του νόμου της κυβερνησιμότητας, μετά την πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κατάρρευση της παράταξης ΄΄ΝΕΑ ΠΝΟΗ΄΄, της Δημοτικής αρχής μετά την παύση των Αντιδημάρχων, αλλά και η πλήρης αδυναμία του θεσμικού Δήμου να ανταποκριθεί στο ρόλο και στις υπηρεσίες των δημοτών, επιβεβαιώνει όσα είχαμε επισημάνει ως παράταξη ΄΄ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ΄΄, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και στη διετία που περάσαμε. Ότι δηλαδή η διοίκηση του Δήμου δεν αποτελεί υπόθεση ευκαιριακών σχημάτων, αντίθετα απαιτεί συνεκτικό σχέδιο, ισχυρή ομάδα, ενότητα, συλλογική συνείδηση με δημοκρατική λειτουργία, αλλά και ευρύτατη πλειοψηφία.

Η προοπτική να μείνει ακυβέρνητος ο Δήμος και να παγιωθεί μια διαλυτική κατάσταση εις βάρος του νησιού και των πολιτών, δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Απομένουν δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές, μέχρι την ημέρα που οι πολίτες της Καρπάθου θα επιλέξουν μια νέα δημοτική αρχή. Σε αυτό το διάστημα, ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί. Είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης όλων μας, να στηρίξουμε τον τόπο μας με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενότητα, με όραμα αλλά και οργανωμένο σχέδιο που στέλνει το αξιόπιστο μήνυμα του προορισμού Κάρπαθος. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος, πρέπει να αποτελούν τα μοναδικά θέματα δημοσίου διαλόγου.

Γι’ αυτό και σήμερα, αναλαμβάνω μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Σχήμα όχι ευρείας συνεργασίας, αλλά απόλυτης ενότητας της Καρπάθου. Σε αυτό το σχήμα, δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί, πρέπει να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

2. Διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος με τα έργα, τις δράσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης διετίας και μέχρι τις εκλογές. Η πρόταση αυτή που καταθέτει η παράταξή μας, είναι η μόνη διέξοδος.

Εάν δεν θέλουμε να υπάρχει μια διετία διάλυσης στο Δήμο και υποχώρησης της Καρπάθου σε όλα τα επίπεδα, η πρόταση αυτή πρέπει να γίνει πράξη. Δεν θα πάμε στη συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα δείχνει προϊόν συναλλαγής και συμφωνιών, για καρέκλες και αξιώματα. Θα πάμε όλοι μαζί, με ενότητα και συνεννόηση για να ολοκληρωθεί ομαλά αυτή η διετής περίοδος

Και όλοι μαζί, σημαίνει και οι τρεις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και οι αποχωρήσαντες Δημοτικοί Σύμβουλοι από την παράταξη του κ. Δημάρχου.

Χωρίς να θέτουμε προαπαιτούμενα, χωρίς να διεκδικούμε τίποτα. Μοναδικός γνώμονας είναι το συμφέρον του νησιού μας.

Μπορεί το εγχείρημα να είναι πρωτότυπο και διαφορετικό, αφού τρεις δημοτικές παρατάξεις θα συνεργαστούν, αλλά βλέποντας το μεγάλο κάδρο, το νησί μας δηλαδή συνολικά, γίνεται πραγματική η κυβερνησιμότητα αυτού, για το υπόλοιπο της διετίας, εμπεδώνοντας τις αρχές της δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας πλειοψηφίες, που αφήνουν περιθώρια για την εφαρμογή λειτουργιών λογοδοσίας, διαφάνειας και πολιτικού ελέγχου.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη μέγιστη δυνατή συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων, διατηρώντας παράλληλα την αυτόνομη πολιτική τους δράση, και τη συνένωση δυνάμεων εν όψει κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν μεγάλα υπερτοπικά έργα και σχεδιασμούς που αφορούν το μέλλον της Καρπάθου.

Βασικό ζητούμενο να μην είναι η κατανομή θέσεων, αλλά η εύρεση του κοινού τόπου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας. Για αυτό και κρίνουμε την συγκεκριμένη διαδικασία ως χρήσιμη και εποικοδομητική. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να εμπεδωθεί μια ουσιαστικότερη σχέση εμπιστοσύνης, ειδικά ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, οι οποίες βρέθηκαν στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, επί δυο συνεχή έτη.

Ως επικεφαλής της παράταξης ΄΄ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ΄΄, δηλώνω προκαταβολικά ότι δεν διεκδικώ ούτε απαιτώ οποιαδήποτε έμμισθη θέση Αντιδημάρχου.

Αυτό που αποκλειστικά με απασχολεί, είναι να μην διαλυθεί o Δήμος τα δύο αυτά χρόνια μέχρι και τις εκλογές.

ΓIA AYTO KAI H ΠPOTAΣH ΠOY KATΑΘΕΤΩ, EINAI MIA ΠPOTAΣH ENOTHTAΣ ME KEΦAΛAIA ΓPAMMATA.

Πλέον, εναπόκειται σε όλους μας να αποδείξουμε εμπράκτως ότι η αυτοδιοικητική περίοδος που ξεκινά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής για την Κάρπαθο, όπου οι συνεργασίες και οι συναινέσεις, δεν θα προκύπτουν αναγκαστικά, εξαιτίας κάποιου νόμου, αλλά θα σχηματίζονται οικειοθελώς, πάνω σε στέρεες βάσεις, κοινές προγραμματικές θέσεις και συγκλίσεις, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την παράταξη ΄΄ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ΄΄

Ο Επικεφαλής Τσαμπουνιεράκης Μιχαήλ


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist