ΔΗΜΟΣ ΗΡ.Ν. ΚΑΣΟΥ:ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΖΟΥΛΗ (ΜΑΥΡΙΝΑ)

Written by on 31/08/2021

31 Views

Εάν θα ήθελε κάποιος να ξεχωρίσει μία γυναικεία προσωπικότητα στην ούτως ή άλλως διαχρονική μητριαρχική κοινωνία της Κάσου, πιστεύουμε χωρίς δεύτερη σκέψη θα “έδειχνε” την Μαυρίνα. Χωρίς πρόθεση να απαξιώσουμε ή να υποτιμήσουμε τις υπόλοιπες Κασιωτίνες μάνες, γυναίκες, κόρες, αδελφές, πράγματι ηρωΐδες στο διάβα του χρόνου, η Μαυρίνα ήταν το πρότυπο του γυναικείου δυναμισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Δυναμισμός, προσφορά και βοήθεια, ήταν για την ίδια τρόπος ζωής και έννοιες ταυτόσημες.
Από την περίοδο της νιότης στην Αμερική, ξεδίπλωσε τον Ανθρωπισμό της, με εθελοντική βοήθεια στους “σκαστούς” Κασιώτες και όχι μόνο. Επιστροφή στον γενέθλιο τόπο και εμπλοκή με τα κοινά ώς Δημοτική Σύμβουλος στην περίοδο την ωριμότητας, σηματοδοτούν τον άνθρωπο που βάζει πάνω από όλα το όραμα και την προσφορά στον τόπο. Μαθημένη στο Αμερικάνικο σύστημα, απεχθάνεται την πολιτική, ως τέχνη του εφικτού, με τους όρους που εκφράζεται στην χώρα μας. Μισεί τα κατά συνθήκη ψεύδη, τα στρογγυλέματα και τις υποσχέσεις των πολιτικών. Το θάρρος της γνώμης και η αλήθεια την διακρίνουν.
Η στερνή περίοδος της ζωής της, με το μεγάλο όραμα για το ξαναζωντάνεμα του Μοναστηριού του Αγ. Μάμα είναι παρακαταθήκη για μας τους νεώτερους. Μεγάλη η έγνοια και πολλά τα έργα της στον Άγιο.
Φανατική στις απόψεις της, ίσως απόρροια του παρορμητισμού του χαρακτήρα της . Αυτό όμως δεν αναιρεί στο να την αναγνωρίζουμε ως την Γυναίκα πρότυπο εθελοντικής προσφοράς και δυναμισμού.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist