ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΟΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ.

Written by on 03/09/2021

24 Views

Η συμβασιοποίηση ενός από τα σημαντικότερα έργα για το νησί της Καρπάθου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01/09 στο Δημαρχείο Καρπάθου με την υπογραφή σύμβασης που αφορά στην “Παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας νερού για την αξιοποίηση του φράγματος στη θέση Σχοινά Δήμου Καρπάθου”.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Θεμ. Νισύριος, όσο ο ανάδοχος της εταιρείας ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΝΗΣΩΝ Ι.Κ.Ε., κ. Δημήτρης Γοβδελάς, ο οποίος έχει την αποκλειστικότητα, εκ του νόμου, για την διαχείριση του νερού του φράγματος ακόμη κι έναντι του Δήμου σαν εργολάβος.

Βασικός σκοπός του έργου με προϋπολογισμό 390.000,00€ ( με ΦΠΑ) είναι η επεξεργασία νερού του φράγματος «Σχοινά » της Δημοτικής Ενότητας Καρπάθου για παραγωγή πόσιμου νερού και αφορά στην παροχή προσδιορισμένων ποσοτήτων πόσιμου νερού, στο Δήμο Καρπάθου.

Στο Δήμο Καρπάθου και ειδικότερα στην περιοχή Πηγαδίων συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μόνιμων κατοίκων του νησιού αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών, με αποτέλεσμα η κατανάλωση νερού σε ημερησία βάση να φτάσει τα 3.000 με 3.500 κυβικά νερό. Το μεγαλύτερο μέρος του καταναλισκόμενου νερού προέρχεται από γεωτρήσεις στην περιοχή Σάνταλο με έξι γεωτρήσεις και το νερό είναι πόσιμο. Στο Αρδάνι υπάρχουν τέσσερεις γεωτρήσεις εκ των οποίων οι δύο είναι υφάλμυρες. Λόγω του ότι το νερό των γεωτρήσεων είναι υφάλμυρο χρησιμοποιείται μόνο για οικιακή χρήση. Το πόσιμο νερό οι πολίτες το προμηθεύονται από εξωτερικές βρύσες.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές νέες γεωτρήσεις, στις οποίες δεν ευρέθη καλύτερη ποιότητα νερού και ούτε έλυσαν το μεγάλο πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης. Επίσης η κακή ποιότητα του νερού επιβαρύνει σημαντικά όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που λόγω της αλμύρας φθείρονται πολύ γρήγορα και αναγκάζει ιδιώτες και επιχειρηματίες να καταφεύγουν σε συστήματα αποσκλήρυνσης, με το ανάλογο κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, με την παρούσα σύμβαση ο Ανάδοχος αναλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας νερού δυναμικότητας 1.000m3 ημερησίως, για την εξυπηρέτηση επειγουσών και βραχυχρόνιων αναγκών υδροδότησης στην περιοχή Πηγάδια της Καρπάθου.

Η Μονάδα επεξεργασίας νερού θα επεξεργάζεται νερό από το Φράγμα Σχοινά και κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να αποδίδει 1.000 m³/ημέρα (μέση ημερήσια παροχή σε επίπεδο εβδομάδας). Η μονάδα αποτελείται από φίλτρα άμμου καθώς και φίλτρα ενεργού άνθρακα κατάλληλης διατομής και ύψους κλίνης.
Η λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα βασικά στάδια:
• Χλωρίωση του ανεπεξέργαστου νερού στην είσοδο της εγκατάστασης
• Φίλτρανση με φίλτρα θολότητας
• Φίλτρα ενεργού άνθρακα
• Σύστημα αντίστροφης πλύσης των φίλτρων
• Μεταχλωρίωση

H επεξεργασία του νερού φράγματος θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας μονάδας επεξεργασίας νερού ονομαστικής δυναμικότητας 1.000 κ.μ. πόσιμου νερού ανά ημέρα, για συνολικό διάστημα τριών (3) ετών.

H ελάχιστη συνολική ποσότητα επεξεργασμένου (πόσιμου) νερού που θα προμηθεύεται ο Δήμος από τον Ανάδοχο ανέρχεται σε 700.000 κ.μ.

Ο Ανάδοχος θα έχει την ευθύνη για την ομαλή επεξεργασία νερού του φράγματος και παροχή επεξεργασμένου πόσιμου νερού σε καθημερινή βάση, στα όρια των δεδομένων της πρόσκλησης, ήτοι 700.000 κ.μ. για τρία (3) έτη. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την τοποθέτηση και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, θα γίνουν από τον Ανάδοχο.

** Το έργο αυτό είναι χρηματοδοτούμενο και για τα 3 χρόνια αυτά, ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί για αυτή την υπηρεσία και απαγορεύεται κάθε αύξηση τελών.

Κάρπαθος 02 Σεπτεμβρίου 2021
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist