ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΗΝΑ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ

Written by on 26/01/2022

46 Views

ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΗΝΑ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ
11 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Εν μέσω κορωνοϊού οι εναλλακτικές που έχουμε για να προσφέρουμε κάποιο δώρο σε αγαπημένα μας εορτάζοντα πρόσωπα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αποφάσισα, λοιπόν, όπως και πέρυσι άλλωστε, εναρμονιζόμενη με τις επιταγές της εποχής, να προσφέρω ένα διαδικτυακό “δώρο” στον αγαπημένο μου Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, επ’ ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής. Ένα χορταστικό video, από μια μέρα σαν την σημερινή, υπό τελείως όμως διαφορετικές συνθήκες, όταν βρεθήκαμε στην πανέμορφη Κάρπαθο, μια μεγάλη ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών μαζί με τους εξαιρετικούς Καθηγητές μας, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τον 1ο Κύκλο του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Καρπαθιακής Λαογραφίας και να μυηθούμε στα μυστικά των παραδόσεων του αγαπημένου αυτού νησιού. Στο παρόν ημίωρο video, o Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης παρακολουθεί, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο -μία ακόμα δράση του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, που εκείνος ίδρυσε- το Ολυμπίτικο Γλέντι, που επί τούτου στήθηκε στο Διαφάνι και μάλιστα στα τελευταία λεπτά της καταγραφής συμμετέχει και ο ίδιος τραγουδώντας:
Ήρθαμεν εις την Όλυμπο
μαζί και στο Διαφάνι
και σας το λέω φίλοι μου
όμορφα μας εφάνη.


Το Oλυμπίτικο Γλέντι αποτελεί εμβληματικό πολιτισμικό στοιχείο της Βόρειας Καρπάθου και των χωριών Ολύμπου και Διαφανίου, αλλά και κορυφαία, διαχρονική έκφραση της κοινοτικής ζωής των απανταχού Ολυμπιτών. Η τελετουργική επιτέλεση του γλεντιού -που εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2020- εξελίσσεται με αφηγηματικά -της τάβλας, συρματικά- ή αυτοσχέδια διαλογικά τραγούδια, τις περίφημες μαντινάδες και χορό με τραγούδι ή μόνο με συνοδεία οργάνων, τα γνωστά λυροτσάμπουνα.
Βέβαια, το “δώρο” μου αυτό δεν είναι παρά ένα ελαχιστότατο αντίδωρο για όλα όσα ο αγαπημένος μας Καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης έχει απλόχερα προσφέρει όχι μόνο προς εμένα, αλλά και προς όλους όσοι είχαμε την χαρά και την τύχη να είμαστε μαθητές του. Χρόνια σας πολλά σεβαστέ μου Καθηγητά, αγαπημένε κύριε Μηνά, πλάτανε ευσκιόφυλλε, όπως τόσο εύστοχα τιτλοφορείται και ο Τιμητικός Τόμος, που πριν δυο χρόνια, ακριβώς σαν σήμερα, σας επιδόθηκε! Να είστε πάντοτε γερός, χαρούμενος και δημιουργικός, να χαιρόσαστε όσους αγαπάτε και να σας χαίρονται κι εκείνοι και για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα να προσφέρετε όλα όσα μόνο εσείς μπορείτε προς την επιστήμη της Λαογραφίας, αλλά και προς την αγαπημένη σας πατρίδα, την Κάρπαθο!
Η Παναγιά των Μενετών υγεία να σας δίνει,
το λέω εκ βάθους της καρδιάς και σίγουρα θα γίνει!
Pan-Karpathian Foundation Ηλίας Εμμανουηλ Βασιλαρας


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist