Δράσεις και Παρεμβάσεις της Αδελφότητας μας τον Αύγουστο στην Όλυμπο Το ΔΣ της Αδελφότητας μας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» για άλλη μια χρονιά είχε τον μήνα Αύγουστο μια σημαντική και ουσιαστική παρουσία στην Όλυμπο και το Διαφάνι με σειρά προγραμματισμένων δράσεων και παρεμβάσεων..

Written by on 02/09/2023

44 Views
Δράσεις και Παρεμβάσεις της Αδελφότητας μας τον Αύγουστο στην Όλυμπο
Το ΔΣ της Αδελφότητας μας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» για άλλη μια χρονιά είχε τον μήνα Αύγουστο μια σημαντική και ουσιαστική παρουσία στην Όλυμπο και το Διαφάνι με σειρά προγραμματισμένων δράσεων και παρεμβάσεων. Αναλυτικότερα :
Την Πέμπτη 10 Αυγούστου συν παρουσιάσαμε μαζί με την Εκκλησιαστική επιτροπή Διαφανίου, την Αδελφότητα μας ΒΡΥΚΟΥΣ της Ρόδου και τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου Σαρίας, το βιβλίο της Κας Σταυριανής Στεφάνου «Το Χρέος». Στον χαιρετισμό που απευθύναμε στα πλαίσια της εκδήλωσης προς την συγγραφέα και τους παρευρισκομένους συμπατριώτες μας, σημειώσαμε ότι στο ογκωδέστατο βιβλίο των 500 και πλέον σελίδων της συγγραφέως που έχει ως κεντρικό τόπο εξέλιξης της πλοκής του, το δικό μας νησί της Σαρίας, παντρεύονται αριστοτεχνικά τα όχι και τόσο γνωστά σε όλους μας ιστορικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή κατά την περίοδο που όλη την λεκάνη της Μεσογείου λυμαίνονταν λεηλατώντας την οι εκ της Αραβίας καταγόμενοι Ανδαλουσιανοί Σαρακηνοί πειρατές, έχοντας ένα σημαντικό ορμητήριο τους και στην περιοχή μας, παράλληλα με ανθρώπινα καθημερινά προβλήματα, πάθη, έρωτες μα πάνω από όλα με την οικολογική συνείδηση με την οποία είναι γαλουχημένη η ίδια. Στην συγγραφέα δωρίσαμε εκ μέρους του ΔΣ της Αδελφότητας τις 2 τελευταίες συγγραφικές εκδόσεις μας «Κωνσταντής – Έμμετρες θεατρικές αναφορές από την παραδοσιακή ζωή της Ολύμπου Καρπάθου» και «ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Σελίδες της Ιστορίας και του Πολιτισμού της». Με την συγγραφέα αναζητούμε επίσης διαθέσιμη ημερομηνία ώστε να επαναλάβουμε την ωραία αυτή παρουσίαση του νέου της βιβλίου που προηγήθηκε στο Διαφάνι και στην παροικία μας στην Αττική.
Την Παρασκευή 11 Αυγούστου διοργανώσαμε τον Αθλητικό Αύγουστο 2023 με κολυμβητικούς αγώνες στον μόλο του Διαφανίου το μεσημέρι και αγώνα δρόμου από την Όλυμπο στο Διαφάνι το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στους αγώνες που καθιερωμένα πλέον διοργανώνουμε κάθε χρόνο στην γενέτειρά μας, στόχος μας είναι η ευγενής άμιλλα μέσα από τις αθλοπαιδιές των μικρών παιδιών αλλά και των εφήβων που κάνουν διακοπές την περίοδο του Αυγούστου στον τόπο, δημιουργώντας μέσα από την συμμετοχή ωραίες και ζωντανές αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν για μια ζωή. Και φέτος η συμμετοχή και στα 2 αθλήματα ήταν μεγάλη και συγκινητική. Στον δε αγώνα δρόμου είχαμε για πρώτη χρονιά συμμετοχές αθλητών από όλη την Κάρπαθο. Οι απονομές και για τα δυο αθλήματα τα οποία ήταν αφιερωμένα στην μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος συμπατριώτη μας Γιάννη Γ. Μιχαηλίδη, έγιναν στον μόλο του Διαφανίου το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους φίλους και συμπατριώτες βοήθησαν στην διοργάνωση των αγώνων αλλά και όλους τους επαγγελματίες που προσέφεραν δωρεάν τις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών για τους συμμετέχοντες. Τα ονόματα των νικητών αλλά και όλων όσοι βοήθησαν και μας στήριξαν θα αναφερθούν αναλυτικά στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας μας «Η Φωνή της Ολύμπου».
Το Σάββατο 12 Αυγούστου συμμετείχαμε στην βράβευση του Δημάρχου Καλύμνου Κου Δημήτρη Διακομιχάλη ως επίτιμου Δημότη Καρπάθου. Στον χαιρετισμό που απευθύναμε επαινέσαμε την απόφαση του Δήμου Καρπάθου ενώ εξήραμε την αυτοδιοικητική δράση του εξ Ολύμπου συμπατριώτη μας και επί σειρά ετών επιτυχημένου Δημάρχου Καλύμνου. Στο τιμώμενο πρόσωπο δωρίσαμε τις 2 τελευταίες συγγραφικές εκδόσεις μας «Κωνσταντής – Έμμετρες θεατρικές αναφορές από την παραδοσιακή ζωή της Ολύμπου Καρπάθου» και «ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Σελίδες της Ιστορίας και του Πολιτισμού της».
Την Κυριακή 13 Αυγούστου διοργανώσαμε με επιτυχία πεζοπορία από τον οικισμό της Αυλώνας προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Βρουκούντα. Με ιδανικές καιρικές συνθήκες για την εποχή και αρκετές συμμετοχές συμπατριωτών ξεκινήσαμε για το προσκύνημα στον θαυματουργό μας Άγιο αλλά και στην αρχαία πόλη Βρυκούς. Η συνδρομή του αρχαιοφύλακα Ολύμπου Κου Μηνά Η. Λεντή υπήρξε εξόχως καταλυτική αφού μας εξήγησε – εξιστορώντας μας πέραν των τοπωνυμίων πολλές ακόμα σημαντικές, αρχαιολογικές και παλαιοχριστιανικές αφηγήσεις και γεγονότα που αφορούν την περιοχή. Μετά το κατανυκτικό μας προσκύνημα στον Άη Γιάννη τον Βρουκουντίτη, επισκεφτήκαμε πριν επιστρέψουμε και πάλι στην Αυλώνα, την περιοχή του Πελεκητού Αρού για μπάνιο και συλλογή θαλασσινού αλατιού. Κατά την επιστροφή μας το βράδυ στην Αυλώνα, παραθέσαμε δωρεάν δείπνο σε όλους τους κουρασμένους συμμετέχοντες στην παραδοσιακή ταβέρνα της Άννα και του Μιχάλη Λεντάκη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τα νόστιμα εδέσματα και την φιλοξενία.
Την Δευτέρα 21 Αυγούστου συμμετείχαμε ενεργά στην λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου. Στην ηχηρή μας παρέμβαση στην συνέλευση δηλώσαμε την ξεκάθαρη και διαρκή στήριξη μας στο υφιστάμενο Κοινοτικό Συμβούλιο, ενώ απαριθμήσαμε τα έργα μέσω των δωρεών της Αδελφότητας τα τελευταία χρόνια στην Όλυμπο παράλληλα με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας σε φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Επισημάναμε την σωρεία των χρόνιων άλυτων προβλημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων, ενώ προτείναμε ότι μόνο με την δημιουργία ενός νέου δήμου – του Δήμου Ολύμπου Καρπάθου, ο οποίος θα χρηματοδοτείται αυτοτελώς και θα είναι αυτοκέφαλος θα δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών προβλημάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε συντρέχουν αδιαμφισβήτητοι και αυταπόδεικτοι γεωγραφικοί, πολιτιστικοί και ιστορικοί λόγοι που μπορούμε να αναδείξουμε και να τεκμηριώσουμε απέναντι στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και την Κυβέρνηση εν γένει. Η τοποθέτηση μας αυτή περί ανεξάρτητου Δήμου, βρήκε μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην λαϊκή συνέλευση να συμφωνεί, πράγμα που μας οπλίζει με επιπλέον θάρρος και αυτοπεποίθηση ώστε να ξεκινήσουμε το επόμενο διάστημα τον αγώνα διεκδίκησης του.
Πιστεύουμε ότι για άλλη μια χρονιά κάναμε στον τόπο μας εκείνο που μας επιτάσσει η βαθιά ριζωμένη πατριωτική μας συνείδηση. Θα συνεχίσουμε την πολυσχιδή μας δράση πάντα με την στήριξη των συμπατριωτών μας, ευχόμενοι να μας αξιώνει ο Θεός να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο ακόμα περισσότερες δράσεις που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό αναδεικνύοντας μέσα από εκείνες την Όλυμπο και τον ανεξάντλητο ανθρώπινο και λαϊκό της πλούτο.

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist