Γιώργος Μ Βασιλαράκης:Το ζητούμενο είναι ο επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας του ΔΣ και η θέσπιση ενός εποικοδομητικού πλαισίου διαλόγου..

Written by on 14/09/2023

78 Views
Χαιρετίζοντας την δημόσια τοποθέτηση του πρ. Δημάρχου κ. Χανιώτη σχετικά με τα ερωτήματα προς υποψηφίους Δημάρχους θεωρώ μια καλή ευκαιρία έστω και άτυπα να διατυπωθούν οι απόψεις όλων όσων διεκδικούν την εκλογή και την είσοδο τους στο επερχόμενο ΔΣ.
Το ζητούμενο είναι ο επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας του ΔΣ και η θέσπιση ενός εποικοδομητικού πλαισίου διαλόγου. Το επίπεδο λειτουργίας πρέπει να είναι αντάξιο με το όνομα και τη φήμη της Καρπάθου και αυτό πρέπει να επιδιώξει ο καθένας μας. Στείρες αντιπαραθέσεις και ατεκμηρίωτες προτάσεις πρέπει να αποφεύγονται ώστε το ΔΣ να επιτελέσει το ρόλο του.
Και επισημαίνω τα εξής :
Σχετικά με τις ευρύτερες γεωγραφικές και μεσογειακές επιδιώξεις στο σύνολο των αρμοδιοτήτων του Δήμου πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ενταγμένη σε γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Για τα ΑΠΕ πρέπει να υπάρξει σαφή τεκμηρίωση από πλευράς ΟΤΑ Α Βαθμού για την αποδοχή ή την απόρριψη προτάσεων. Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει ένα παραθυράκι δικαιοδοσίας και αυτό πρέπει να καταστεί εκμεταλλεύσιμο. Από τη μία υπάρχει η αρνητικότητα για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος ή τη χρησιμότητα τέτοιων πάρκων από την άλλη όμως δεν πρέπει να τα αυτιά μας να κωφεύουν στο μέλλον , στα χρηματοδοτικά εργαλεία πράσινων επιλογών και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα αυξήσουν τη προστιθέμενη αξία των οικονομικών μεγεθών του νησιού μας. Από την πλευρά του Δήμου η οριοθέτηση τέτοιων ζωνών τόσο πολεοδομικά όσο και περιβαλλοντικά , η εύρεση και αξιοποίηση χώρων που φέρουν την ανάλογη καταλληλότητα αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα για την ενημέρωση της κοινωνίας είναι προτεραιότητα. Η οριοθέτηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης τέτοιων πάρκων , η λειτουργία τους σε συνάρτηση με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και με το ΝΠΔΔ του Δήμου , η ψήφιση πρωτοκόλλου ή κανονιστικής απόφασης για ενεργειακά σχέδια και η χρήση αυτών ως μελλοντικό εγχειρίδιο και οδηγό για τη σωστή λήψη αποφάσεων στην εποχή της πράσινης επανάστασης είναι μερικά από τα θεμέλια που πρέπει να θέσουμε ως προαπαιτούμενο μιας συνετής απόφασης.
Όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Καρπάθου θεωρώ επιτακτική ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος για το νησί της Καρπάθου που τουλάχιστον να εκφράζει τη κατεύθυνση του Δήμου στο θέμα αυτό και να δεσμεύει και στο μέλλον τα επόμενα ΔΣ. Μπορεί ο ΑΔΜΗΕ, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι να προγραμματίζουν τη διασύνδεση με τη Ρόδο και όχι με τη Κρήτη αλλά το ενεργειακό συμφέρον της Καρπάθου σίγουρα στρέφεται στη σύνδεση με τη Κρήτη. Ο διεκδικητικός ζήλος στο θέμα πρέπει να είναι δυναμικός ώστε ακόμα και σε μεταγενέστερη εποχή να υλοποιηθεί η σύνδεση αμφίπλευρα. Τα θέματα της διασύνδεσης και των ΑΠΕ είναι αλληλένδετα και αποτελούν σύγχρονα ερωτήματα και προβλήματα για το μέλλον του νησιού. Το όραμα του καθενός θα καθορίσει τη διάθεση της κοινωνίας να ανησυχήσει για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και το ενεργειακό της πρόσημο. Για τα θέματα αυτά πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη και εγκεκριμένη από το ΔΣ στόχευση ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Κάρπαθο.
Βασική διεκδίκηση για το διοικητικό σχεδιασμό της Καρπάθου στο μέλλον πρέπει να είναι η αποσύνδεση των τακτικών χρηματοδοτήσεων και λοιπών ευεργετημάτων από τα πληθυσμιακά κριτήρια του νησιού μας. Η γεωγραφική διάπλαση και οι αποστάσεις των κατοικήσιμων οικισμών αποτελούν εξέχουσα ιδιαιτερότητα της Καρπάθου που δυσχεραίνει την ευελιξία στην εξυπηρέτηση των αναγκών. Αν η διοικητική ανεξαρτησία ανά οικισμό είναι κάτι που σήμερα δεν μπορεί ένας και μόνον Δήμος να απαιτήσει αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η εξασφάλιση δημοσιονομικού πλεονεκτήματος ανάμεσα σε παραπλήσιους πληθυσμιακά Δήμους και η ένταξη μας σε ευεργετικές διατάξεις με κριτήριο τον πληθυσμό ανά τετραγωνικό μέτρο.
Τέλος η πολιτική πρωτοβουλία για τα ΣΔΙΤ(Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για θέματα όπως η ύδρευση , ο ΧΥΤΑ κ.α. πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Εξωτερικοί φορείς και συνεργάτες εμφανίζονται ως εύκολη λύση αλλά δεν μπορεί με τη δεδομένη επάρκεια να διασφαλίσει την αποδοτικότητα ενός τέτοιου μοντέλου συνεργασίας. Ο μηχανισμός του Δήμου και των υπηρεσιών του απαιτεί αναβάθμιση και ενδυνάμωση ώστε το ΣΔΙΤ να λειτουργεί για το συμφέρον των δημοτών και όχι των ιδιωτών.
Τα θέματα αυτά απαιτούν αρκετές ώρες εργασίας για να αναλυθούν και να διατυπωθούν ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση. Παρόλο αυτά πρέπει έστω και επιγραμματικά να ακουστεί η γνώμη όλων γιατί το καλό της Καρπάθου δεν πρέπει να είναι αόριστο. Η διαμόρφωση προτάσεων έρχεται σίγουρα μέσα από ανταλλαγή απόψεων και καταγραφή των δεδομένων και θεωρώ ότι αν το επερχόμενο ΔΣ εργαστεί με «κοινοβουλευτικά» πρότυπα το αποτέλεσμα θα είναι ελπιδοφόρο.
Γιώργος Βασιλαράκης του Μανώλη
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη
«Καρπαθιακή Ένωση» υπ. Δήμαρχος Μιχάλης Ηλ. Μανωλάκης

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist