Γ. Νικητιάδης προς ΝΔ: «Αδιαφορείτε για τα νησιά μας και ρημάζετε τα χωριά μας με το κλείσιμο 3 ακόμη ΕΛΤΑ στη Ρόδο».

Written by on 20/10/2023

316 Views

Τις τεράστιες αντιδράσεις, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της Ρόδου φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη Ρόδο στις περιοχές Λίνδου, Αρχαγγέλου και Καλυθιών. Οι κάτοικοι των χωριών εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους και έχουν ήδη προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις. Η εξέλιξή αυτή μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος το μοναδικού συνεργαζόμενου γραφείου των ΕΛ.ΤΑ στη Μαλώνα, προ ολίγων μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω οικισμών και αποτελεί ένα ακόμη σημάδι απαξίωσης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς τους νησιώτες. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 19 Οκτώβριου και απευθύνεται προς τον υπουργό Ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
Συμφώνως με την ερώτηση «οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα πρακτορεία των ΕΛ.ΤΑ στον Αρχάγγελο, στη Λίνδο και στις Καλυθιές, έχουν λάβει εντολή να μεταφερθούν στο γραφείο των ΕΛ.ΤΑ Αφάντου μέχρι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Μάλιστα, προς κλείσιμο οδεύει και ένα αντίστοιχό πρακτορείο στην πόλη της Ρόδου. Αθροιστικά στο νησί της Ρόδου, σε περίπτωση υλοποίησης της πρόσφατης εντολής των ΕΛ.ΤΑ, θα έχουν κλείσει 5 γραφεία των σε σύνολο 16, σχεδόν δηλαδή το ένα στα τρία.
Η αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού είναι δικαιολογημένη καθώς επαγγελματίες, συνταξιούχοι και μάλιστα υπερήλικες σε πολλές περιπτώσεις αλλά και απλοί πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να διανύσουν έως και 80 χλμ. για να εξυπηρετηθούν.
Η κατάργηση σχεδόν του 1/3 των πρακτορείων των ΕΛ.ΤΑ σε ένα νησί που ο πληθυσμός του αυξήθηκε βάσει της τελευταίας απογραφής και σχεδόν το μισό χρόνο έχει αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Μάλιστα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα πόσο δε μάλλον για ακριτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα. Αν προχωρήσει το κλείσιμο των πρακτορείων θα υπάρχουν χωριά, ειδικά στη νότια Ρόδο, που θα βρίσκονται μέχρι και 80 χλμ. από το κοντινότερο πρακτορείο των ΕΛΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΕΛ.ΤΑ δεν είναι μια επιχείρηση με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, καθώς παραμένουν ακόμη στο Ελληνικό Δημόσιο που είναι και ο μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου, στο οποίο υπάγοντα τα Ταχυδρομεία και αυτό παρεμβαίνει δραστικά τόσο στον διορισμό των διοικήσεων όσο και σε αποφάσεις για μείζονες πολιτικές, όπως το κλείσιμο γραφείων».

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, γιατί η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά σε τόσο αιφνιδιαστικές και τεράστιες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κλείνοντας τέσσερα πρακτορεία των ΕΛΤΑ στη Ρόδο, ένα στην πόλη και τρία στις περιοχές Αρχάγγελου, Λίνδου και Καλυθιών; προηγήθηκε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και αν ναι με ποιες και ποια τα αποτελέσματα; Εξετάζει η Κυβέρνηση την παρέμβαση στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και την ακύρωση της εν λόγω απόφασης του νέου κλεισίματος των αναφερομένων καταστημάτων ; Στηρίζει η Κυβέρνηση την διοίκηση των ΕΛΤΑ και την πολιτική του κλεισίματος δεκάδων ή και εκατοντάδων πρακτορείων των ΕΛΤΑ σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην επαρχία και σε περιοχές δυσπρόσιτες, ορεινές, νησιωτικές και ακριτικές; Για ποιο λόγω δεν έχουν συνυπολογιστεί οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για χιλιάδες κατοίκους και επαγγελματίες απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών; Τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να αποτελούν μια δημόσια επιχείρηση με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την προσφορά στο σύνολο της κοινωνίας ή μόνος σκοπός τους είναι να κρατήσουν μόνο τις αμιγώς κερδοφόρες δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα;

Σε σχετική δήλωση του για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης αναφέρει : «Δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τα νησιά μας και αφήνει στο έλεος του Θεού τους κατοίκους των χωριών μας. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την πρακτική και σε αυτές τις πολιτικές. Τα ΕΛ.ΤΑ δεν ήταν και δεν μπορούν να γίνουν επιχείρηση για «μπίζνες». Τα ΕΛ.ΤΑ οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο Συμφέρον. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικώς θα αντισταθούμε σε αυτές τις παράλογες πρακτικές».

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist