«Να δοθεί η δυνατότητα σποραδικής εργασίας στους άνεργους μουσικούς, ζητά ο Μάνος Κόνσολας»

Written by on 02/11/2023

242 Views

«Να δοθεί η δυνατότητα σποραδικής εργασίας στους άνεργους μουσικούς, ζητά ο Μάνος Κόνσολας»

Με παρέμβασή του στο Υπουργείο Εργασίας, ο Μάνος Κόνσολας επιχειρεί να δοθεί λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι μουσικοί στις νησιωτικές περιοχές.
Τονίζει ότι η απασχόληση στο συγκεκριμένο κλάδο στις νησιωτικές περιοχές έχει εποχικό χαρακτήρα, περιορίζεται μόνο την τουριστική και θερινή περίοδο, ενώ για ένα χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και υπάρχουν και χρονικά διαστήματα που δεν έχουν καμία εισοδηματική κάλυψη.
Παλαιότερα υπήρχε η δυνατότητα σποραδικής εργασίας ελάχιστων ημερών, όμως εγκύκλιος του ΟΑΕΔ από το 2017, θεσμοθέτησε την αναστολή της επιδότησης ανεργίας, έστω και αν υπήρχε ανάληψη μιας ημέρας σποραδικής εργασίας.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι, οριζόντια, αυτή ρύθμιση προκαλεί πρόβλημα στους μουσικούς που στερούνται εισοδήματος και παράλληλα ενθαρρύνει τη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία που στερεί από το δημόσιο σημαντικά έσοδα.
Στην πρότασή του προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ και να δοθεί η δυνατότητα της σποραδικής εργασίας αποκλειστικά και μόνο για τους μουσικούς / τραγουδιστές, με περιοριστικό χρονικό όριο τις 3 ημέρες εργασίας την εβδομάδα και τις 12 ημέρες τον μήνα συνολικά) κατά την περίοδο που επιδοτούνται με ανεργία.
Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, και οι ίδιοι θα καλυφθούν εισοδηματικά αλλά και το δημόσιο θα έχει έσοδα.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα για τους μουσικούς, στο Υπουργείο Εργασίας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Επαναφορά του θεσμού της σποραδικής εργασίας για τους μουσικούς που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας»

Κύριε Υπουργέ,
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πεδίο, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες στους πολίτες να αυξήσουν το εισόδημά τους και να απασχολούνται νόμιμα και με πλήρη δικαιώματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε το Υπουργείο να εξετάσει και ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους μουσικούς και κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η απασχόληση στο συγκεκριμένο κλάδο στις νησιωτικές περιοχές έχει εποχικό χαρακτήρα, περιορίζεται μόνο την τουριστική και θερινή περίοδο.
Για ένα χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ενώ υπάρχουν και χρονικά διαστήματα που δεν έχουν καμία εισοδηματική κάλυψη.
Παλαιότερα, υπήρχε η δυνατότητα σποραδικής εργασίας ελάχιστων ημερών.
Όμως, η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ με Α.Π. 38857/26-5-2017 θεσμοθέτησε την αναστολή της επιδότησης ανεργίας, έστω και αν υπήρχε ανάληψη μιας ημέρας σποραδικής εργασίας.
Η οριζόντια αυτή ρύθμιση προκαλεί πρόβλημα στους μουσικούς που στερούνται εισοδήματος και παράλληλα ενθαρρύνει τη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία που στερεί από το δημόσιο σημαντικά έσοδα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με την ευελιξία και τον ορθολογισμό που την χαρακτηρίζει, θα μπορούσε να τροποποιήσει τη σχετική απόφαση και να δώσει τη δυνατότητα της σποραδικής εργασίας αποκλειστικά και μόνο για τους μουσικούς / τραγουδιστές, με περιοριστικό χρονικό όριο τις 3 ημέρες εργασίας την εβδομάδα και τις 12 ημέρες τον μήνα συνολικά, κατά την περίοδο που επιδοτούνται με ανεργία.
Με αυτό τον τρόπο και οι ίδιοι θα καλυφθούν εισοδηματικά αλλά και το δημόσιο θα έχει έσοδα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Προτίθεται να τροποποιήσει την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ με Α.Π.38857/26-5-2017 και να δώσει τη δυνατότητα σποραδικής εργασίας στους άνεργους μουσικούς με περιορισμένο χρονικό όριο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist