Δεκτή έγινε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου-2ο Τμήμα (διαδικασία εκλογικών διαφορών), η ένσταση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ» κ. Μιχάλης Φελλουζής.

Written by on 16/02/2024

49 Views

Δεκτή έγινε η ένσταση του δημάρχου Καρπάθου.

Δεκτή έγινε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου-2ο Τμήμα (διαδικασία εκλογικών διαφορών), η ένσταση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ» κ. Μιχάλης Φελλουζής αναφορικά με την ανακήρυξη, τεσσάρων υποψηφίων του σε κοινότητες της Καρπάθου, ως αναπληρωματικά μέλη, εξαιτίας – όπως τονίζεται- εσφαλμένου υπολογισμού του εκλογικού μέτρου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε και αυτή στις 25 Ιανουαρίου 2024 και το δικαστήριο εξέδωσε χθες την (Α40-2024) απόφασή του με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση της παράταξης τού κ. Φελλουζή που είχε κατατεθεί δια της δικηγόρου κας Καλλιόπης Οικονόμου.

Η ένσταση στρεφόταν κατά της επίσημης απόφασης (17/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για την Κάρπαθο, κατά του επικεφαλής της παράταξης «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ» κ. Μιχαήλ Μανωλάκη, αλλά και τεσσάρων συμβούλων που έχουν εκλεγεί ως τακτικά μέλη στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, στην ένσταση μεταξύ άλλων τονιζόταν, ότι οι συγκεκριμένες τέσσερις κοινότητες ανήκουν στην κατηγορία έως 2000 κατοίκους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 30, παρ. 2 του ν.4804/2021 με τις αλλαγές του ν.5043/2023) γίνεται αναλογική κατανομή των εδρών και το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών υπολογίζεται ως εξής:

Υπολογίζεται το σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων όλων των Συνδυασμών που έχουν υποψηφίους, δια τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας συν ένα (1).

Εν προκειμένω, για τις τέσσερις αυτές Δημοτικές Κοινότητες Καρπάθου, εφόσον προβλέπεται σύνολο τριών (3) εδρών λόγω πληθυσμού, το εκλογικό μέτρο υπολογίζεται ως ο λόγος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων προς (4).

Η δικαστική λοιπόν απόφαση υπολόγισε λανθασμένα το εκλογικό μέτρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, οι τέσσερις υποψήφιοι του συνδυασμού «ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ» στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου να ανακηρυχθούν ως αναπληρωματικά μέλη, ενώ θα έπρεπε να ανακηρυχθούν ως τακτικά μέλη.

Για τους λόγους αυτούς και ζητείται από το Δικαστήριο να διορθωθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, να διανεμηθούν ορθά οι έδρες σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο στις Κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου, να κηρυχθούν ως τακτικά μέλη σε αυτές οι υποψήφιοι του κ. Φελλουζή και να ακυρωθεί η ανακήρυξη (ως τακτικά μέλη) των αντίστοιχων υποψηφίων του συνδυασμού «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ» για τις ίδιες κοινότητες.

Η απόφαση του Δικαστηρίου
Το Δικαστήριο με την απόφασή του, χθες, δέχεται την ένσταση και επίσης:
«-Μεταρρυθμίζει την 17/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, κατά το μέρος αυτής που αφορά την ανακήρυξη ως τακτικών συμβούλων των δημοτικών Κοινοτήτων Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου του δήμου Καρπάθου, των Ευγενίας Λύκου του Γεωργίου, Μιχαήλ Γεραπετρίτη του Κωνσταντίνου, Εμμανουήλ- Νεκταρίου Ασπράκη του Μηνά και Γεωργίου Παππά του Αλέξανδρου, αντίστοιχα.

-Ακυρώνει την εκλογή των ανωτέρω ως τακτικών συμβούλων των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου του δήμου Καρπάθου, αντίστοιχα.

– Ακυρώνει την εκλογή του δεύτερου, τρίτου, τέταρτης και πέμπτης ενιστάμενης ως αναπληρωματικών μελών των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου του δήμου Καρπάθου, αντίστοιχα.

-Ανακηρύσσει τους ενιστάμενους Γιάννη Μαστρογιάννη του Νικολάου, Γεώργιο Οικονόμου του Μιχαήλ, Σταματίνα Λογοθέτη του Παναγιώτη και Μαρία Καραξή του Βασιλείου, τακτικούς συμβούλους των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου του δήμου Καρπάθου, αντίστοιχα.

– Ανακηρύσσει τους καθ’ ων η ένσταση, Ευγενία Λύκου, Μιχαήλ Γεραπετρίτη, Εμμανουήλ- Νεκτάριο Ασπράκη και Γεώργιο Παππά, αναπληρωματικούς συμβούλους των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσοχωρίου, Μενετών. Βωλάδας και Απερίου του δήμου Καρπάθου, αντίστοιχα.

– Διατηρεί την 17/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά τα λοιπά.
– Διατάσσει την απόδοση των καταβληθέντων παραβόλων στους ενιστάμενους».

Πηγή: rodiaki.gr


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist